60 let po Titu Veber na Vogrskem: »Tu smo doma!«

Predsednik DZ na spominskem zborovanju pred 2500 ljudmi pozval k zavračanju »brezosebne neoliberalne politike«.

Objavljeno
07. september 2013 15.43
Ni. Č., Delo.si, STA
Ni. Č., Delo.si, STA
Vogrsko – Naj bo to mejnik v današnjem času, da moramo oblikovati skupno stališče za obvladovanje številnih špekulacij, katerih namen si je prilastiti čim več državnega premoženja, je na prireditvi ob 60. obletnici množičnega zborovanja na Okroglici, poimenovani »Tu smo doma«, dejal slavnostni govornik predsednik DZ Janko Veber.

»Rešitev je naše enotno sporočilo, da zmoremo sami reševati naše ključne probleme in da ne podležemo brezosebni neoliberalni politiki,« je dejal Veber in se naprej spraševal, da se morda v današnjih časih, ko je predvsem slovenski politični prostor zopet prežet z ideološkimi vprašanji uporabe rdeče zvezde oziroma simbolov tako imenovane polpretekle zgodovine, kdo sprašuje o smislu obeleževanja dogodkov, kot je bil današnji.

»Morda bi lahko koga zmotilo tudi dejstvo, da gre za množično zborovanje, katerega osrednji udeleženec je bil tedanji predsednik Josip Broz - Tito, ki je 300.000 glavo množico spodbudno in jasno nagovoril z domoljubnimi besedami: Tu smo in tu bomo ostali, svobodni, neomajni v borbi za mir, odločeni žrtvovati vse, če bi kdorkoli hotel vzeti samo košček od našega narodnega telesa,« je še poudaril predsednik DZ.

Ne glede na to, s katerega zornega kota gledamo na našo zgodovino in ne glede na politično orientacijo, ki ji pripadamo, pa ne moremo zanikati dejstva, da je bilo zborovanje na Okroglici znamenit dogodek ne le v zgodovini Primorske temveč vsega prostora, kjer so živeli in še žive Slovenci, znotraj in zunaj državnih meja.

Veber je prepričan, dan ne moremo niti mimo dejstva, da ni šlo le za obujanje spominov na borbeno in junaško preteklost, ampak predvsem za spontan odgovor ljudstva na problematiko tržaškega ozemlja, za ostro zavračanje obmejnega rožljanja z orožjem.

»S tem zborovanjem smo Slovenci, enotni in združeni kot le malokdaj v zgodovini, dali Italiji in celotni mednarodni skupnosti jasno vedeti, da hočemo, da slovensko ozemlje ostane slovensko in da smo odločeni braniti vsako ped naše zemlje!«

Na prelomni dogodek, kot ga je pomenilo zborovanje na Okroglici 6. septembra 1953, je spomnil tudi župan Občine Renče - Vogrsko Aleš Bucik. Dogajanje v povojnem času, ki je tudi pripeljalo do množičnega zborovanja na Okroglici, pa je osvetlil zgodovinar Branko Marušič.

Na prireditvi, ki se jo je udeležilo okrog 2500 ljudi, so odkrili spominsko obeležje. Zamisel za obeležitev dogodka je že pred tremi leti dal zgodovinar Branko Marušič, spomenik pa je nastal po zamisli arhitekta Jerneja Kraigerja. Ob sami slovesnosti so organizatorji, Območno združenje borcev za vrednote NOB Nova Gorica in Občina Renče - Vogrsko, izdali tudi brošuro ter spominsko razglednico.

Spominsko obeležje je s simbolnim polaganjem šopka poljskega cvetja odkril predsednik Območnega združenja borcev za vrednote NOB Nova Gorica Vladimir Krpan z dvema šolarjema.