Đorđe Perić uradno ob magisterij

Preklic magistrskega naziva je bil prejšnji teden objavljen v uradnem listu. 

Objavljeno
02. oktober 2017 16.22
B. F. Ž.
B. F. Ž.

Ljubljana - Đorđe Perić, nekdanji davčni inšpektor, ni več magister znanosti. Preklic tega naziva je Pravna fakulteta Univerze v Ljubljani objavila v uradnem listu.

Perić je magistrsko delo Izvrševanje zakona o dohodnini, ki je nastajalo pod mentorstvom Mitje Horvata, zdaj poslanca SMC, uspešno zagovarjal leta 2002, torej dobro leto in pol po diplomi. Ker se je pojavil sum, da je njegova naloga prepis besedil drugih avtorjev in diplomske naloge s podobnim naslovom (Izvrševanje kazni o dohodnini), se je na pravni fakulteti začel postopek za odvzem magistrskega naziva. Horvat je za Delo že pred časom povedal, da nikoli ni podvomil o pristnosti te naloge: »Nikoli, ker sem vedel, da je med pisanjem naloge delal kot davčni inšpektor in zato dobro poznal področje, o katerem je pisal.«

Nekaj let prej, preden se je pojavil sum o nepristnosti Perićevega magisterija, je senat ljubljanske pravne fakultete ugotovil, da je kar 107 strani njegove doktorske disertacije dobesedno prevedenih ali prepisanih iz Poročevalca državnega zbora in magistrske naloge Ane Jovanović. Na podlagi tega je menil, da bi bilo treba Periću odvzeti naziv doktorja znanosti. Na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport so začeli postopek, a se je Perić pritožil. V tej zadevi je upravno sodišče odločalo štirikrat, nazadnje je februarja letos razsodilo, da se Perićeva tožba proti sklepu ministrstva o dovolitvi obnove postopka izobraževanje zavrne. Ministrstvo je izvedlo nov postopek. Končali so ga 13. julija, a ni znano, kako so se odločili. Na odločbo, za katero smo zaprosili sredi septembra, še čakamo. Po neuradnih podatkih pa mu na ministrstvu doktorskega izobraževanja, ki ga je s sumljivo disertacijo zaključil v Kragujevcu, niso priznali.

Ne glede na vsebino odločbe pa bi moral preklic magisterija vplivati tudi na doktorski naziv. Je nekdo, ki ni več magister, še lahko doktor znanosti? Tudi v zvezi s tem čakamo pojasnila ministrstva za izobraževanje.

Perić je zdaj upokojen. Nazadnje je bil zaposlen na Elektru Ljubljana. Ko je še delal na Finančni upravi, je zaradi tega, ker je bil 'magister in doktor znanosti', prejemal tudi nekoliko višjo plačo.

 

 


Za povečavo kliknite na fotografijo.