Afera arhivi: o »zloženki« SDS policija, tožilstvo in inšpekcija

Z »zloženko« dokumentov, ki jih je na spletni strani objavila SDS in ki domnevno dokazujejo, da je bil predsednik države Danilo Türk pred 30 leti neposredno obveščen o napadu v Velikovcu, se že ukvarjata tožilstvo ter inšpektorat za medije in kulturno dediščino.

Objavljeno
28. februar 2011 19.21
Tanja Starič, notranja politika
Tanja Starič, notranja politika
Ljubljana – To je včeraj potrdila ministrica za kulturo Majda Širca. Minister za pravosodje Aleš Zalar pa je povedal, da je pristojna tožilka policiji že sporočila, da po njenem mnenju v tem primeru ne gre za sum storitve kaznivega dejanja. Ministrstvo za kulturo je tožilstvo in inšpekcijo o sumljivem ravnanju SDS obvestilo v četrtek, ko je dobilo poročilo arhiva. Po objavi »zloženke« na spletni strani SDS in razkritju Dela so v arhivu potrdili, da gre za lepljenje in prikrojevanje dokumentov.

Zato so sami naredili rekonstrukcijo, kaj se je zadnje leto s temi gradivi dogajalo. Ta »preiskava« je trajala kar nekaj časa, saj so morali pregledati 36 škatel dokumentov. »Nedvoumno so ugotovili, da ni bilo nikakršnega malomarnega ravnanja z gradivi v arhivu. Nikoli niso zamešali gradiv v škatlah ali kaj podobnega. Očitek SDS, da se je napaka zgodila zato, ker v arhivu delajo z gradivi neodgovorno, je zato skrajno neprimeren,« je zagotovila ministrica Majda Širca.

Kaznivo dejanje ali ne?

»Arhivi so neke vrste trezorji spomina. Poročilo Arhiva RS nedvoumno potrjuje, da se je z gradivi manipuliralo, da so dokumente iz različnih obdobij 'sestavljali' skupaj. Zato smo o tem obvestili tožilstvo in inšpektorat z zahtevo, naj proučijo sume storitve več kaznivih dejanj. To, kar se je dogajalo, je neodgovorno in je prirejanje zgodovinskih dejstev. Tako neodgovornega ravnanja z arhivskimi gradivi doslej še ni bilo,« je včeraj povedala ministrica Širca.

Na potezi je policija

Toda odločitev, ali bodo sprožili kazenski postopek ali ne, je očitno odvisna od policije. Minister za pravosodje Aleš Zalar je včeraj povedal, da se je po podatkih, ki mu jih je posredovala generalna državna tožilka, policija že posvetovala s pristojno tožilko, ali bi pri »sestavljanju« arhivskih dokumentov lahko šlo tudi za kaznivo dejanja. »Pristojna tožilka meni, da ne gre za kaznivo dejanje in je o tem policijo tudi obvestila,« je povedal Zalar. »Odločitev, ali bodo sprožili postopek ali ne, pa je zdaj odvisna od tega, ali se bo policija odločila, da kljub temu vloži kazensko ovadbo ali pa bo le sprejela poročilo in s tem seznanila tožilstvo,« je pojasnil minister za pravosodje, ki ravnanj tožilstva noče komentirati, saj so tožilci »samostojni v svoji presoji«. »Seveda pa vsak tožilec nosi odgovornost za svoje odločitve,« je dodal Zalar.