Afera avtošole: Omerzel jutri predstavi ugotovitve nadzora

Interpelacija Omerzelu očita tudi zavajanje v zvezi z afero o ponarejenih vozniških dovoljenjih.

Objavljeno
16. januar 2014 16.38
Ljubljana 7.5.2012, avto sola foto: Tomi Lombar
Pi. K., Delo.si, STA
Pi. K., Delo.si, STA
Ljubljana - Ministrstvo za infrastrukturo in prostor bo v petek predstavilo ugotovitve izrednega nadzora nad direktoratom za promet in Agencijo za varnost prometa (AVP). Minister Samo Omerzel je nadzor odredil zaradi afere izdajanja vozniških dovoljenj, na petkovi novinarski konferenci pa bo predstavil tudi ukrepe za odpravo ugotovljenih nepravilnosti.

Afera avtošole je izbruhnila novembra lani, ko je policija sporočila, da so do konca oktobra ovadili 26 ljudi, osumljenih 483 kaznivih dejanj, ki naj bi med drugim prodajali vozniške izpite. Ugotovili so tudi, da so pri dodatnih programih varne vožnje mladih voznikov v najmanj 1200 primerih izdali potrdilo o opravljeni vožnji, čeprav te niso bile opravljene.

Zaradi odkritij se je minister odločil za izredni nadzor tako na agenciji za promet kot na direktoratu za promet. Po njegovih ocenah je namreč nedopustno, da se je dogajalo nekaj takega, že takrat pa je napovedal tudi reorganizacijo agencije.

Nekaj dni pozneje je Bojan Žlender odstopil z mesta v. d. direktorja direktorata za promet ter predsednika sveta agencije za varnost prometa. Na direktoratu za promet ga je 28. novembra nadomestil Miran Sečki, danes pa je vlada Žlendra še razrešila kot člana sveta agencije in namesto njega imenovala Lidijo Flajs.

Omerzela pa je decembra doletela interpelacija, ki sta jo zoper njega vložili SDS in NSi. Med očitki je tudi zavajanje javnosti v zvezi s stanjem v avtošolah, ki pa jih je Omerzel v odgovoru zanikal. Te zadeve so, je navedel, stare tudi več kot tri leta, a v preteklosti ni ukrepal nihče od odgovornih. Ko je sam dobil konkretne podatke, pa je ukrepal »takoj, odločno in učinkovito.«

Minister za notranje zadeve Gregor Virant je sicer sredi decembra na poslansko vprašanje odgovoril, da je nezakonito pridobljena vozniška dovoljenja treba čim prej razveljaviti. To pa je po njegovih besedah naloga ministrstva za infrastrukturo in prostor, ki mora upravnim enotam v zvezi s tem izdati navodila.