Afera Hypo: SDS spet poziva k razrešitvi Kresalove

Ker obstaja veliko indicev, da pri odkrivanju domnevnih nepravilnosti v Hypo Alpe-Adria-Bank avstrijski državni organi slovenskim ne zaupajo, Vinko Gorenak (SDS) premiera poziva, naj notranji ministrici Katarini Kresal »pokaže vrata«.

Objavljeno
17. februar 2011 22.33
Anže Božič, notranja politika
Anže Božič, notranja politika
Ljubljana – »Trditve so lažnive, njihov edini namen pa je pljuniti vame in prikriti resnico o delu policije,« je odgovarila notranja ministrica. Oster besedni dvoboj je začel predsednik državnozborskega odbora za notranjo politiko Vinko Gorenak, ki je dejal, da gre za »dvorno banko LDS«, in se vprašal, kako lahko policija nepristransko vodi preiskavo, ko jo kot ministrica usmerja in vodi predsednica te iste stranke. V največji opozicijski stranki bodo zato na izredni seji DZ zahtevali pojasnila glede (ne)aktivnosti organov pregona ob nedavni bliskoviti menjavi vodstva slovenske podružnice banke Hypo, premiera Boruta Pahorja pa pozvali, naj zaradi konflikta interesov odstavi Kresalovo. »Si predstavljate, da bi se slovenski lastniki NLB z našo varnostno službo odpravili v Frankfurt in preiskal tamkajšnje vodstvo banke. Mislite, da bi Nemčija to dovolila? Nikakor ne,« je začinil Gorenak.

»Razumem jezo in nemoč SDS, ko vsak dan sproti gledajo, kako se sporni finančni imperiji, ki so jih pomagali graditi v svojem mandatu ali so celo, kot je bilo to v primeru prodaje Mercatorja v zameno za časnik Delo, nastali v njihovih sobanah, sesuvajo v prah. Razumem, da bi svojo jezo najraje stresli name. Ampak tako to seveda ne gre,« ni ostala dolžna Kresalova.
Ministrica je opozorila, da je policija v konkretnem primeru izvedla več preiskovalnih aktivnosti, svojega dela pa še ni končala, saj gre za izjemno zahtevne in obsežne zadeve, ki jih preiskuje v sodelovanju s tujimi varnostnimi organi. Z generalne policijske uprave pa so sporočili, da policija pred menjavo vodstva prejšnji teden od avstrijskih lastnikov ni prejela nobene prijave ali prošnje za pomoč, zato niti ni izvajala nobenih postopkov. Zagotavljajo še, da avstrijski preiskovalci pri tem postopku niso sodelovali.

»Ne dvomim o nepristranskosti Nacionalnega preiskovalnega urada in drugih institucij, ki se ukvarjajo s pregonom kriminala. Ko bomo dobili več informacij, bomo lažje odgovarjali na takšne zahteve,« je o možnosti odstavitve Kresalove dejal premier Borut Pahor.

Preiskava v slovenski Hypo Alpe-Adria-Bank poteka zaradi:

– sumljivih transakcij, povezanih z davčnimi oazami;
– pranja denarja in nezakonitih premoženjskih koristi;
– poneverjanja, korupcije in hude malomarnosti;
– sumljivih poslov z nepremičninami;
– suma zlorabe položaja odgovornih v banki.