K začasni ustavitvi deportacije pozvala tudi Cerar in Brglez

K ustavitvi deportacije sirskega begunca Ahmada Shamieha so pred tem že pozvali nekateri poslanci vladnih strank in Levice.

Objavljeno
13. november 2017 15.38
Mo. Z., K. M., STA
Mo. Z., K. M., STA

Ljubljana – Po dvajsetih mesecih, od kar 46-letni sirski begunec Ahmad Shamieh živi v Sloveniji, je z notranjega ministrstva danes dobil obvestilo, naj se zjutraj ob 5.45 zglasi v prostorih urada za oskrbo in integracijo migrantov »z namenom zagotovitve predaje Republiki Hrvaški.« Slovenska vlada namreč vztraja, da je za obravnavo njegove prošnje za azil pristojna Hrvaška.

»Predaja Hrvaški« naj bi se zgodila prav na dan, ko v Znanstveno-raziskovalnem centru SAZU organizirajo tiskovno konferenco v podporo sirskemu beguncu z naslovom Spoznajte Ahmada. »Navkljub možnosti, da bi Slovenija v duhu solidarnosti, na podlagi diskrecijske klavzule odločala o Ahmadovi prošnji za mednarodno zaščito, je danes vse bolj realna grožnja, da ga slovenske oblasti deportirajo. Poziv vladi in pristojnim pa ostaja do danes enak: spoznajte Ahmada,« piše v vabilu.

Več kot 2100 podpisov podpore

Pred tem je več kot 2100 organizacij, raziskovalcev, kulturnikov, športnikov in posameznikov, med katerimi je tudi avtorica tega članka, na notranje ministrstvo naslovilo dopis, v katerem so odločevalce pozvali, naj uporabijo diskrecijsko klavzulo v dublinski uredbi in prevzamejo odločanje o prošnji za mednarodno zaščito Ahmada Shamieha, čigar žena in tri mladoletne hčerke so še vedno v Damasku, saj je njihov dom v bližnji Daraji porušen. »Ahmad je postal svetel zgled integracije in nepogrešljiv ljubljanski obraz, na katerega se danes obrnejo številne organizacije. Vzljubil je svojo novo domovino in se na vso moč trudi prispevati k skupnosti in medkulturnemu razumevanju,« piše v pozivu.

Ahmad Shamieh je v Slovenijo pribežal februarja 2016, potem ko je bil v Daraji porušen njihov dom. Medtem ko je skoraj dve leti čakal na priznanje mednarodne zaščite in upal na združitev z družino – žena in tri mladoletne hčerke so še vedno v Damasku –, se je samoiniciativno naučil osnov slovenščine in pomagal pri postavitvi socialne kuhinje, brivnice ter družabnega centra za socialno ogrožene. Postal je tudi prepoznavni brivec.

»Imam tri matere; ženo, Sirijo in Slovenijo,« je pred poslopjem državnega zbora januarja letos, ko so v Amnesty International organizirali shod s sporočilom »I feel človek«, povedal Shamieh, ko je tudi opozoril, da noče nazaj na Hrvaško in ne v Sirijo. »Nisem Osama bin Laden, ne Daeš, jaz sem Ahmad, in všeč mi je Slovenija.«

Integralni del

Da je bil Ahmad Shamieh med organizatorji, ki so postavili na noge bodoči migrantski center 'Ambasada Rog', bil je ključen člen pri izvedbi dveh večjih projektov ministrstva za kulturo, trenutno pa je aktiven pri ustvarjanju migrantske radijske oddaje in pri vzpostavitvi mednarodne knjižnice, so v današnjem pismu podpore zapisali v Sindikatu kulture in narave Slovenije - Glosa. »Ahmad je v tem času postal integralni del naše skupnosti, obogatil je naš kulturni prostor in zato od ministrstva za notranje zadeve pričakujemo, da takšnemu človeku omogoči vsaj tisto najmanj, kar mu je dolžno omogočiti. Da lahko ostane v Sloveniji in si tu ustvari človeka vredno življenje!«

Namestnik vodje poslanske skupine SD Jan Škoberne je pred dnevi opozoril slovensko vlado, naj »opusti izključujočo tehnokratsko dojemanje«. Na ministrico za notranje zadeve Vesno Györkös Žnidar je namreč naslovil poslansko pobudo, v kateri jo poziva, naj ministrstvo nemudoma začne azilni postopek za Ahmada Shamieha in druge ljudi, »ki s svojim prizadevanjem izkazujejo in kreirajo pozitivno klimo potrebne integracije beguncev v Sloveniji ali jim posebne situacije narekujejo, da je zanje bolje, da ostanejo v Sloveniji«.


Premier Miro Cerar si želi takih pozitivnih primerov integracije, a hkrati poudarja, da je treba spoštovati tudi pravni red. Foto: Roman Šipić/Delo

Poslanska podpora

Poslanci Peter Vilfan (DeSUS), Miha Kordiš (Levica) in Jasna Murgel (SMC) so skupaj s Škobernetom danes sklicali tiskovno konferenco in na njej ministrstvo za notranje zadeve pozvali, da v okviru svojih pristojnosti ustavi za torek načrtovan postopek deportacije sirskega begunca. Po njihovem mnenju je namreč Shamieh eden najboljših primerov integracije beguncev.

Kordiš je kritičen do vlade, čeprav je izrazil zadovoljstvo, da so proti deportaciji tudi koalicijske stranke. »Pametna politika skupnost gradi, ne pa razbija, siromaši in preganja,« je dejal po poročanju STA. Poslanci so še pojasnili, da se mora Shamieh v torek ob 5.45 zglasiti pred azilnim domom v Ljubljani, kjer ga bodo nato predali hrvaškim oblastem. Če MNZ ne bo preklical deportacije, nameravajo omenjeni poslanci v torek pospremiti Shamieha do azilnega doma.

Shamieh je februarja 2016 v času begunske krize zaprosil za mednarodno zaščito v Sloveniji, vendar jo je pristojno ministrstvo junija zavrglo, češ da je za obravnavo odgovorna Hrvaška. Sodišče EU je poleti temu pritrdilo.

Tudi Cerar in Brgleu za ustavitev deportacije

Po poročanju STA je premier Miro Cerar notranje ministrstvo zaprosil, naj odloži deportacijo sirskega begunca, dokler ne bodo preučili vseh pravnih in političnih možnosti, ali je mogoče uporabiti diskrecijsko pravico in ga ne vrniti na Hrvaško.

Kot je povedal na novinarski konferenci po pogovoru z makedonskim kolegom Zoranom Zaevom, je v zvezi s primerom sirskega begunca že pred dnevi od notranjega ministrstva zahteval dodatno poročilo in predvsem mnenje, ali ima ministrstvo oz. vlada diskrecijsko pravico oz. pravico do prostega preudarka tudi glede te deportacije.

Kot pravi, je od ministrstva dobil ustrezna zagotovila, da se bo njegov poziv k prekinitvi deporatcije upošteval, dokler se dilema ne razčisti. Za to naj bi bilo po Cerarjevih pričakovanjih potrebnih nekaj dni. »Dobil sem zagotovila, da se nič ne bo zgodilo, dokler se ne razčistijo pravni in politični vidiki. Posamezniku, ki se je tukaj vključil v našo družbo, bi želeli omogočiti, da tu tudi ostane, moramo pa obenem seveda spoštovati pravni red,« je dejal.

Zavzemal se bo, da se pravica do prostega poudarka uporabi, a da ministrstvu ne more dati direktnega navodila. »Po eni strani si vsi želimo imeti take pozitivne prakse integracije in pomagati takšnim ljudem. Po drugi strani pa moramo seveda spoštovati tudi pravni red, za katerega smo se sami še posebej zavzemali v času migrantske krize,« je še dodal premier.

Pozivu k zaustavitvi deportacije se je  pridružil tudi predsednik DZ Milan Brglez. »Zavedam se, da je Sodišče EU potrdilo pristojnost Hrvaške nad njegovim primerom, sočasno pa se zavedam, da je sodišče pustilo možnost odločanja nacionalnim oblastem, ko je poudarilo pomen solidarnosti in odgovornosti pri vračanju beguncev v državo vstopa,« je sporočill.