Ajdovcem zaradi RCERO zagrozili s tožbami

Hauptmanova priznava, da je usoda 47 milijonov evrov vrednega projekta, ki ga morajo v regiji izpeljati do leta 2015 resno ogrožena.

Objavljeno
13. november 2013 11.34
hočevar deponija
Katja Željan, Nova Gorica
Katja Željan, Nova Gorica

Nova Gorica – Občine severne Primorske bodo nadaljevale projekt RCERO Nova Gorica. Če ga občina Ajdovščina finančno ne bo podprla, bodo 1,2 milijona evrov, ki bi jih morali prispevati Ajdovci, porazdelile medse, novogoriški župan Matej Arčon pa bo v imenu občin v regiji vložil tožbo proti drugemu največjemu partnerju v projektu.

To so sklepi včerajšnje izredne seje sveta regije, na kateri so govorili prav o prihodnosti projekta RCERO Nova Gorica. Kot smo že poročali, so ajdovski svetniki prejšnji teden zavrnili predlog dnevnega reda izredne seje, kjer bi se odločili, kako nameravajo sodelovati v projektu regijskega centra za ravnanje z odpadki (RCERO).

Čeprav je bilo na seji navzočih precej županov in predstavnikov sveta regije, so Ajdovci presodili, da je ponovno odločanje o zadevi nepotrebno. Odločitev so sprejeli že 17. oktobra, ko so sklenili, da bodo v projektu RCERO Nova Gorica še sodelovali, vendar zanj ne bodo prispevali predvidenega finančnega vložka.

»Čas imajo do 29. novembra«

Ajdovci so včeraj pričakovano dobili ultimat. »Za dokončno odločitev ima občina Ajdovščina čas do 29. novembra. Če svojih obveznosti ne bo izpolnila, bomo proti njej vložili tožbo. Za mnenje smo že prosili nekaj pravnih strokovnjakov, ki menijo, da od podpisane pogodbe ne morejo kar odstopiti,« je za Delo včeraj povedala kobariška županja Darja Hauptman, predsedujoča v svetu regije. Dodala je, da se ji zdijo odločitve Ajdovcev »nesprejemljive in neodgovorne«, saj enkrat v projektu sodelujejo, drugič ne.

Hauptmanova priznava, da je usoda 47 milijonov evrov vrednega projekta RCERO, ki ga morajo v regiji izpeljati do leta 2015, zato resno ogrožena, vendar »kljub temu ne mislijo vreči puške v koruzo«. Na očitke Ajdovcev, češ da je projekt predimenzioniran in neracionalen, pa odgovarja: »Res je, da je bilo pred desetimi leti odpadkov več kot danes in da se zdaj zmanjšujejo, a v projekt RCERO Nova Gorica bi lahko vstopile tudi druge občine. Pismo o nameri, ki omogoča pristop tudi občinam južne Primorske, je bilo že podpisano.«

In kaj na grožnje s tožbami pravi ajdovski župan Marjan Poljšak? »O zadevi bomo premislili. Izredne seje za to ne bom sklical, bi pa to točko lahko uvrstil na redno sejo, ki bo 28. novembra. Sicer pa smo že večkrat jasno in glasno povedali, da je projekt predimenzioniran in da zanj obstajajo pomanjkljivi dokumenti,« pravi Poljšak, ki včeraj še ni vedel, ali bo točko o projektu RCERO Nova Gorica dejansko uvrstil na prvo prihodnjo sejo občinskih svetnikov.