Ajdovci še eno leto brez nove šole

Država je svoj prispevek za gradnjo zamrznila, Primorje je v stečaju, župan Marjan Poljšak novo šolo obljublja v letu 2014.

Objavljeno
06. avgust 2012 18.18
press_OS Ajdovscina
Katja Željan, Nova Gorica
Katja Željan, Nova Gorica

Ajdovščina - Čeprav bi morala biti po podpisani pogodbi iz leta 2010 nova osnovna šola v Ajdovščini zgrajena do 30. maja, se to ni zgodilo. Gradbišče Primorja sameva že skoraj leto dni, težko pričakovana gradnja se čedalje bolj odmika. Kdaj se bodo dela začela, najbrž ne ve nihče.

Ajdovski župan Marjan Poljšak in tedanji predsednik uprave Primorja Dušan Črnigoj sta pogodbo za gradnjo nove osnovne šole Danila Lokarja podpisala v začetku novembra 2010. Vrednost naložbe je bila ocenjena na več kot pet milijonov evrov, rok za končanje del objekta s 23 oddelki na 4600 kvadratnih metrih v neposredni bližini kompleksa Srednje šole Veno Pilon in Športnega centra Police pa je bil 30. maj 2012.

V občini morajo počakati na rebalans proračuna

Ajdovski svetniki so se sicer že leta 2008 odločili, da bo občina novo stavbo zgradila za reševanje prostorskih težav ajdovske osnovne šole, saj je ta trenutno razseljena na treh različnih lokacijah. Nekatere so dotrajane, ponekod so prostori neprimerni in po velikosti ter funkcionalnosti ne izpolnjujejo niti meril za izvajanje osnovnošolskega programa. Potem ko so delavci Primorja za šolo lani že uredili gradbišče po Školom, je iz Ljubljane prišel hladen tuš: v občini naj počakajo do konca septembra oziroma do rebalansa državnega proračuna.

In slednji je prispevek države v višini 2,8 milijona evrov zamrznil, čeprav je občina s projektom uspešno kandidirala na razpisu tedanjega ministrstva za šolstvo in šport (MŠŠ). Delavci Primorja so zato gradbišče pospravili in se odločili, da ga usposobijo za mirovanje do začetka gradnje. Gradbišče miruje še danes.

»Sofinanciranje bo odvisno od razpoložljivih proračunskih sredstev«

V službi za odnose z javnostmi ministrstva za izobraževanje, znanost, kulturo in šport sicer zatrjujejo, da je do zamika pri začetku naložbe prišlo zaradi stečaja Primorja, a po drugi strani priznavajo, da so prvotno predvideni začetek sofinanciranja v letošnjem letu prestavili na prihodnje. »Sofinanciranje bo odvisno od razpoložljivih proračunskih sredstev oziroma od sprejetih proračunov za leto 2013, 2014, 2015...

Sofinanciranje osnovne šole Danila Lokarja je predvideno od 2013 do vključno leta 2016,« pravijo na ministrstvu in dodajajo, da je za odgovore na vprašanja v zvezi z gradnjo pravzaprav pristojna občina. Ajdovski župan Marjan Poljšak šolo sicer pričakuje še v njegovem mandatu. »Naše strokovne službe se pogovarjajo s Primorjem oziroma njegovim stečajnim upraviteljem. Mislim, da v družbi razumejo, da bomo razpis za izbiro izvajalca del ponovili, nanj pa se bo seveda lahko prijavilo tudi podjetje, ki je sestavni del Primorja ali pa bo to postalo. Gradnja se mora začeti prihodnje leto spomladi, da bo zaključena do jeseni leta 2014, ko se zaokrožuje tudi moj županski mandat,« pravi Poljšak.

Občina bo namenila več denarja

Ajdovski svetniki so ob sprejemanju rebalansa proračuna v februarju odločili, da ne bodo rezervirali več denarja za gradnjo nove osnovne ter da bodo najprej počakali na sklep države o sofinanciranju. Na račun omenjene odločitve je precej kritik doživel tudi župan. »Če je že pozabil, je na spletni strani šole še vedno njegova predvolilna obljuba, da bo šola odprta prvega septembra 2012, z državnim denarjem ali brez njega,« je takrat opozoril Sandi Ivanič, predsednik sveta staršev osnovne šole Danila Lokarja.