Ajdovska burja odnaša regijsko odlagališče

Svet regije Severne Primorske je dal ajdovski občini teden dni časa, da si premisli glede odločitve, da se umika iz sofinanciranja regijskega odlagališča. 

Objavljeno
21. oktober 2013 18.26
hočevar deponija
Blaž Močnik, Tolmin
Blaž Močnik, Tolmin

Župan Marijan Poljšak je županskim kolegom obljubil sklic nove izredne seje, vendar gre slutiti, da je odločitev Ajdovcev dokončna. V tem primeru bi projekt padel.

Župani so se včeraj v Bovcu za debato o Regijskem centru za ravnanje z odpadki (R CERO) Nova Gorica zaprli pred javnostjo, toda v razpravi polni slabe volje so od Poljšaka izsilili zgolj novo zasedanje ajdovskega občinskega sveta, ki je pretekli teden za en glas potrdil umik novih naložb v projekt.

Po naših informacijah župani ne verjamejo, da bodo s tem prepričali ajdovski občinski svet, da bi si premislil.»Ne vem, če si bodo svetniki premislili, in tudi sam ne vem, kakšni naj bi bili razlogi, da bi si premislil. Bomo pa vsakemu županu seveda dali besedo,« pravi ajdovski župan Marjan Poljšak.

Na seji v Vipavski dolini gre namreč pričakovati tudi župane ostalih občin. »Žal mi je, da mnogi sploh ne razmišljajo o ekonomiki projekta, čeprav vsi dobro vedo, da se bo količina odpadkov v prihodnje drastično zmanjšala,« še dodaja.

Ajdovščina, kjer so svetniki podprli stališče, da je projekt neracionalen in prevelik, zdaj drži v šahu preostale severnoprimorske občine. Eden izmed pogojev za nadaljevanje projekta je namreč podpis vseh občin za ustanovitev skupnega javnega podjetja.

Dodatnemu vlaganju v regionalno odlagališče se je sicer prva odpovedala Idrija, vendar je tamkajšnji svet že potrdil odlok o oblikovanju omenjenega javnega podjetja.Da bi druge občine založile za več kot 1,2 milijona evrov visok preostali delež Ajdovščine, ne gre verjeti.

V tem primeru bo projekt R CERO padel v vodo. Zato so župani Poljšaka včeraj opozarjali, da nad Ajdovščino visi oblak finančne odgovornosti. Po zlu lahko gre njen dozdajšnji vložek (176.000 evrov), sledijo pa lahko tudi tožbe drugih občin.