V Novi Gorici nova zasebna univerza, njen rektor Rupel

Dimitrij Rupel tudi dekan nove Fakultete za slovenske in mednarodne študije. Pričakuje »zakulisne igrice«.

Objavljeno
26. februar 2017 17.39
N. Č., STA
N. Č., STA

Ljubljana - V Novi Gorici je akreditirana peta slovenska univerza s tremi članicami Evropsko pravno fakulteto, Fakulteto za državne in evropske študije ter novo Fakulteto za slovenske in mednarodne študije. Nova univerza je po navedbah njenega rektorja Dimitrija Rupla zasebna univerza in predstavlja okrepitev vloge, ki sta jo doslej opravljali fakulteti.

V slovenskem visokošolskem prostoru ob treh javnih univerzah - ljubljanske, mariborske, primorske, in zasebne novogoriške - deluje zdah še peta oziroma druga zasebna Nova univerza.

»Nova univerza je bila pred leti tik pred začetkom delovanja, ko je družbo tedanjih treh fakultet zapustila Fakulteta za uporabne družbene študije. Sledile so razne pravne in sodne komplikacije, ki so se končale lani s preprosto ugotovitvijo agencije za kakovost v visokem šolstvu, da Nova univerza pač obstaja,« je za STA pojasnil rektor Nove univerze Rupel.

Namesto Fakultete za uporabne družbene študije je zdaj tretja fakulteta Fakulteta za slovenske in mednarodne študije, ki je bila po Ruplovih besedah po dolgih mukah akreditirana lani.

Pravni zapleti vse od leta 2008

Novo univerzo je leta 2008 akreditiral takratni akreditacijski senat pri svetu za visoko šolstvo, ob tem sta zaradi nestrinjana odstopila predsednik in član senata Dejan Škorjanc in Janko Prunk. Svet za akreditacijo je s petimi glasovi za in tremi proti izglasoval pozitivno mnenje k ustanovitvi omenjene univerze.

Vsi pritožbeni postopki so se končali leta 2013, ko je pritožbena komisija Nakvisa potrdila odločitev senata za akreditacijo. V zvezi s to odločitvijo je bila vložena tožba na upravno sodišče, ki je leta 2015 izdalo sodbo, s katero je tožbo zavrnilo. Nova univerza je tako vpisana na seznam akreditacij visokošolskih zavodov in je akreditirana do 30. septembra 2020.

Nova univerza za zdaj še zasebna univerza

Nova univerza je šele na začetlu svoje poti. Po Ruplovih besedah so komaj izvolili svoje organe. Pravi pa, da Nova univerza predstavlja okrepitev, ki sta jo doslej opravljali Evropska pravna fakulteta in Fakulteta za državne in evropske študije. »Ti dve fakulteti imata koncesijo, nova fakulteta za slovenske študije se pripravlja za start, vendar nam je ministrica za izobraževanje, znanost in šport povedala, da zaenkrat s koncesijo ni nič, torej bomo iskali privatne sponzorje,« je dejal Rupel, sicer dekan nove fakultete.

Ker je Nova univerza zasebna univerza, Rupel vidi tudi toliko težav in »zakulisnih igric«. Prepričan je, da je pred nami soočenje z miselnostjo, naj bodo šole samo javne, sicer naj se financirajo same. To so bolj ali manj stari socialistični koncepti, je dejal.

Želijo ustanoviti še Univerzo Evropske unije

Rupel ni opustil dolgoletne ideje o še eni univerzi na Goriškem. Evropska pravna fakulteta je locirana v Novi Gorici in Ljubljani. Na Goriškem pa uživajo podporo občine in drugih lokalnih organizacij. Skupaj želijo ustanoviti Univerzo Evropske unije. Gre za idejo, ki jo je pred leti sprožil znanstvenik in kulturni delavec Karel Bonutti in doživel mednarodno podporo, vendar iz tistega doslej po Ruplovih besedah ni bilo nič. Zdaj se pogovarjajo z evropskim oziroma regionalnim združenjem za teritorialno sodelovanje, ki bi lahko prispevalo zagonska sredstva. »Glede na evropsko krizo in na pomanjkanje idej za reševanje si skupina entuziastov prizadeva začeti z evropsko univerzo, ki bi služila slovenski in italijanski, pozneje pa tudi širši evropski in sosedski publiki držav bivše Jugoslavije,« je še dejal Rupel.