Al Capone, davki in učinkovitost

Bo zaradi filmske akcije policijska učinkovitost kaj večja? Izkušnje takšni domnevi, žal, ne pritrjujejo. So se pa številne domače kriminalke razblinile v milne mehurčke in velikih tolovajev v slovenskih zaporih ni videti.

Objavljeno
30. september 2009 22.48
Boris Šuligoj
Boris Šuligoj
Tisti, ki pripovedujejo, kako so ameriški preiskovalci dokončno zašili Ala Caponeja zaradi »nedolžnih« neplačanih davkov, verjetno upajo, da bodo ta film gledali tudi na slovenskih filmskih platnih ali vsaj na televizijskih zaslonih. Toda najprej se bodo morali vprašati, čemu je pravzaprav rabila ponovna spektakularna policijska akcija, ki je za nekaj ur spravila dva tajkuna, pol ducata pribočnikov in slovenske šerife pred slovensko javnost.

Bo zaradi filmske akcije policijska učinkovitost kaj večja? Izkušnje takšni domnevi, žal, ne pritrjujejo. So se pa številne domače kriminalke razblinile v milne mehurčke in velikih tolovajev, ki so v preteklosti dodobra »čistili« slovenske njive, v slovenskih zaporih ni videti. Zato toliko bolj upravičeno prisluhnemo teoriji, da gre pri policijskih pogromih tudi za politično preusmerjanje pozornosti javnosti. Zakaj bi se morala ta javnost vsak večer ubadati s penzijami, plačami, proračunskim primanjkljajem in z mejo na morju?! Naj si za spremembo privošči še kakšno kriminalko! Četudi iz domačih vasic.

Seveda pa okoreli policijski slog nikakor ne opravičuje Igorja Bavčarja, njegovih somišljenikov in pomagačev. Že dolgo mu nihče ne verjame, da je Istrabenz propadel samo zaradi »nesramne« svetovne finančne krize. Nasprotno - svetovna finančna kriza je nastala prav zaradi »Istrabenzov« in tudi zaradi Bavčarjeve logike, zato imajo policisti pravzaprav vso pravico vsaj malce pobliže pogledati, s kakšno alkimijo so se donedavni proletarci prelevili v običajne tajkune. V Istrabenzovih poslih je bilo, kot smo že razkrivali, mogoče čisto vse. Zato je Bavčarjeva obramba, da je vse skupaj samo plod nasprotujoče politike, najlepši dokaz trhlih argumentov.

Kljub vsemu pa je vprašanje, ali bo kriminalistom uspelo dokazati tisto, zaradi česar so se tako pogumno in pred javnostjo podali v lov. To bi bili morali storiti že pred dvema letoma, ko je v vseh časopisih pisalo, kako je Istrabenzov delež potoval od Pivovarne Laško do NFD. Do danes bi morala policija imeti vso stvar že do zadnje podrobnosti raziskano in pretehtano. Pričakovali bi torej vsaj že napisano kazensko ovadbo. Sredin slog spet ne obeta veliko. Niti filma o slovenskem Alu Caponeju ne.

Iz četrtkove tiskane izdaje.