O projektu Sailaway bodo svetniki odločali v četrtek

Šempetrsko-vrtojbenski župan Milan Turk bo svetnikom predlagal, naj projekt Sailaway podprejo.

Objavljeno
17. september 2012 14.21
Posodobljeno
17. september 2012 21.00
Katja Željan, Nova Gorica
Katja Željan, Nova Gorica

Šempeter pri Gorici, Nova Gorica - Družba Alea Iacta svojih načrtov za postavitev turistično-nakupovalno-zabaviščnega kompleksa Sailaway očitno še ni pokopala. Vlada Boruta Pahorja je sicer decembra lani, tik pred predčasnimi volitvami, zavrnila vlogo Alee Iacte za pridobitev igralniške koncesije, a družba je zdaj za soglasje šempetrsko-vrtojbenskih svetnikov znova zaprosila. Svetniki bodo o podelitvi soglasja odločali v četrtek.

Projekt Sailaway je tukajšnjim svetnikom družba Alea Iacta prvič predstavila lani poleti. Načrtovani igralniško-zabaviščni in nakupovalni kompleks naj bi bil vreden približno 70 milijonov evrov, uredili naj bi ga na 30.000 kvadratnih metrih površin. Svetniki so septembra projektu dali soglasje, ki pa je za vlado neobvezujoče.

»Občina pa tudi širša regija nujno potrebujeta naložbe v turistično infrastrukturo«

Slednja Alea Iacti igralniške koncesije tudi ni podelila, a v družbi, ki je lastniško povezana s Sergejem Racmanom, očitno računajo na več posluha vlade Janeza Janše. Naj spomnimo, da se je na dnevnem redu seje šempetrsko-vrtojbenskih svetnikov v letošnjem februarju znašla tudi točka o enostranski izjavi družbe Priori.

Ta je v lasti Koloseja in hkrati lastnica družbe Alea Iacta, zastopa pa jo Sergej Racman. V svoji izjavi se družba Priori obvezuje, da bo občini plačala 1,5 milijona evrov, če svojih obljub o načrtovanem igralniško-zabaviščnem in nakupovalnem kompleksu ne bo izpolnila; seveda izključno pod pogojem, da ji vlada podeli igralniško koncesijo.

»Občinskemu svetu sem v gradivu že poslal svoj predlog, da podajo soglasje za projekt. Razlogi so enaki kot zadnjič. Naša občina pa tudi širša regija nujno potrebujeta naložbe v turistično infrastrukturo,« je včeraj za Delo povedal župan občine Šempeter-Vrtojba Milan Turk, ki hkrati dodaja, da je igralni salon le ena izmed dejavnosti, ki jo vlagatelj načrtuje na nekdanjem mednarodnem mejnem prehodu (MMP) Vrtojba.

Hit bi konkurenca močno oškodovala

Drugače razmišlja svet delavcev v novogoriškem Hitu, ki je svoje pismo že poslal tako Turku kot svetnikom občine Šempeter Vrtojba. »Občina Šempeter-Vrtojba je ena izmed solastnic podjetja Hit, ki bi bilo dokazano močno oškodovano v primeru pojava nove konkurence. To bi lahko v aktualni situaciji, ko je zaradi takšnih in drugačnih razlogov poslovanje podjetja Hit že sicer zelo oteženo, pomenilo še dodatne težave, zaradi katerih se lahko zgodijo zelo črni scenariji,« je v pismu zapisal Denis Turk, predsednik sveta delavcev Hita.

Turk v pismu med drugim navaja, da je v Hitu zaposlenih 112 prebivalcev občine Šempeter-Vrtojba in da občina v primeru odprtja novega igralnega salona ne bi prejela nič več koncesijskih sredstev, ampak v najboljšem primeru enaka, saj bi nov igralni salon le prevzel del Hitovih gostov.

»Poleg navedenega obstaja velika bojazen, da bi v primeru novega salona morali zapreti enega izmed Hitovih igralniško-zabaviščnih centrov v Novi Gorici in bi tako delo izgubilo okoli 250 Hitovih zaposlenih, izračunan pa je tudi izpad Hitovih prihodkov, predvidoma v višini okoli 12 milijonov evrov. Zaposleni v družbi Hit načeloma pozdravljamo prihod potencialnih vlagateljev v občino Šempeter-Vrtojba, vendar ne takih z igralniško ponudbo,« poudarja predsednik sveta delavcev v Hitu in zato župana in svetnike poziva, da soglasja za nov igralni salon ne podelijo.

Turk: Bojazen in skrb sta odveč

In kako dopis komentira župan Turk? »Njihovo bojazen in skrb, da bi dodatna ponudba storitev, ki jih tudi družba Hit ponuja, zmanjšala možnosti poslovanja podjetja, v katerem so zaposleni, sta po moje odveč. Nova turistična infrastruktura, kot so kinodvorane, vodne površine, pokriti carting in golf in še drugo, namenjeno preživljanju prostega časa in sprostitvi, bo koristilo celotnemu turizmu v regiji. Veseli bomo, ko bo tudi Hit uresničil katerega od svojih projektov. Nedvomno bi nove naložbe prinesle tudi večjo ponudbo delovnih mest, kar bo vrednost kadru zaposlenemu v teh dejavnosti povečalo. Ne glede na to, da je občina majhen lastnik družbe Hit pa nima pravice z oblastnimi dejanji posegati v svobodno konkurenco. Naša občina je odprta za vse, ki želijo investirati skladno z našo vizijo razvoja, ki je sprejeta z občinskimi prostorskimi načrti,« zatrjuje.

Drugačnega mnenja so v Novi Gorici, kjer bodo mestni svetniki prav tako v četrtek odločali o podaji (nezavezujočega) mnenja k vlogi družbe Alea Iacta za opravljanje igralniške dejavnosti na območju MMP Vrtojba. Novogoriški župan Matej Arčon je svetnikom že predlagal sprejem negativnega mnenja.

Domnevno lažne ovadbe na Protikorupcijsko komisijo

Oglasili pa so se tudi v družbi Alea Iacta in v svojem sporočilu zapisali, da v četrtek pričakujejo »argumentirano razpravo brez podtikanj, ki so onemogočala racionalno presojo projekta in njegovih učinkov na gospodarstvo«. Navajajo še, da so se v primeru načrtovanega turističnega centra Sailaway kljub številnim pojasnilom in popolni transparentnosti postopkov ponavljajle izmišljene informacije o podkupovanju predstavnikov lokalne skupnosti, posamezniki pa so s krivimi in anonimni prijavami na protikorupcijsko komisijo poskušajo dvigniti kredibilnost izmišljenih trditev.

»V družbah Alea Iacta in Priori bomo uporabili vsa pravna sredstva za zaščito poslovnih interesov in ugleda družb ter zaposlenih. Pred kratkim smo stopili v kontakt s Protikorupcijsko komisijo, kamor posamezniki pošiljajo izmišljene in krive prijave, kar je sicer kaznivo dejanje, česar se nekateri očitno ne zavedajo,« še zatrjujejo.