Alea Iacta še tretjič po koncesijo

Občinski poslovnik, na katerega se je župan Milan Turk oprl ob razglasitvi rezultatov tajnega glasovanja ni bil skladen z zakonom.

Objavljeno
08. januar 2013 17.29
kze_ursa zupan
Katja Munih
Katja Munih

Vrtojba - Alea Iacta se je še tretjič spustila v boj za koncesijo za igralni salon v Vrtojbi, ki ga namerava uresničiti znotraj nakupovalno-zabaviščnega centra Sailaway. Svetniki občine Šempeter-Vrtojba bodo o tem vnovič odločali v četrtek, 17. januarja.

Ljubljanska družba se je za koncesijo prvič potegovala predlanskega septembra, ko je od svetnikov tudi dobila soglasje, a ji tedanja Pahorjeva vlada v odhajanju koncesije nato ni podelila. Srečo so znova poskusili točno čez eno leto, a so jim tedaj svetniki soglasje odrekli. Nekaj dni kasneje pa so na omenjeni občini ugotovili, da ugotovitev rezultata glasovanja ni v skladu z zakonom.

Občinski poslovnik, na katerega se je župan Milan Turk oprl ob razglasitvi rezultatov tajnega glasovanja, namreč ni bil skladen z zakonom že od leta 2000. Če bi glasovanje oziroma ugotovitev rezultatov potekala v skladu z zakonom, bi bil izid povsem drugačen: Alea Iacta bi s strani občine Šempeter - Vrtojba dobila soglasje. Šlo je namreč za dilemo ali je prazna glasovnica neveljavna ali pomeni vzdržani glas.

Od petnajstih prisotnih občinskih svetnikov se jih je s tajnim glasovanjem na seji 20. septembra lani za soglasje izreklo šest, proti so bili štirje, praznih glasovnic je bilo pet. Za te glasove so se svetniki na seji zedinili, da se upoštevajo kot vzdržani. In prav ti vzdržani glasovi so bili največja težava. Poslovnik občine predvideva, da je sklep na glasovanju izglasovan z večino prisotnih svetnikov, zakon o lokalni samoupravi pa, da če je 'za' večina opredeljenih prisotnih svetnikov.

Na eni od naslednjih sej so nato svetniki sprejeli poslovniški sklep, s katerim so spremenili sporni člen občinskega poslovnika, vendar pa to sklepov, ki so bili sprejeti v preteklosti, ni spremenilo.
»Zadeva se je potem končala tako, da smo vlogo umaknili iz postopka,« je razplet lanske situacije pojasnil Tilen Majnardi, predstavnik za odnose z javnostmi pri Alei Iacti. Po njegovih besedah gre tokrat za isto zadevo kot lani, projekt ni v ničemer spremenjen. »Gre povsem za isto zadevo kot lani, bistvo pa je, da se končno razjasni, ali imamo soglasje ali ne.«