Alenka Ermenc nova namestnica načelnika generalštaba SV

Vlada je prejšnji teden po Ostermanovi razrešitvi za novega načelnika generalštaba Slovenske vojske imenovala Alana Gedra.

Objavljeno
02. marec 2018 11.30
Madzarska.Varpalota.31.05.2010 Slovenska vojska na vaji brigade vecnacionalnih sil kopenske vojske MLF.Foto:Matej Druznik/DELO
Š. J.
Š. J.

Ljubljana – Po naših informacijah je nova namestnica načelnika generalštaba Slovenske vojske Alenka Ermenc.

Alenka Ermenc je bila maja 2011 kot prva ženska častnica povišana v čin brigadirja Slovenske vojske. Januarja 2006 je postala poveljnica novoustanovljenega 5. obveščevalno-izvidniškega bataljona Slovenske vojske, s tem je postala tudi prva ženska poveljnica bataljona v Slovenski vojski. Leta 2009 je postala načelnica v sektorju za kadre Generalštaba Slovenske vojske, istega leta pa je odšla na šestmesečno misijo KFOR na Kosovo.


Alenka Ermenc, nova namestnica načelnika generalštaba SV.
Foto: Igor Modic/Delo

Vlada je namreč na prejšnji teden na predlog ministrice za obrambo Andreje Katič razrešila načelnika generalštaba Slovenske vojske Andreja Ostermana in na njegovo mesto imenovala dosedanjega Ostermanovega namestnika Alana Gedra.

Kot smo poročali, je zadnje preverjanje usposobljenosti bataljonske bojne skupine, ki je formirana v 72. brigadi Slovenske vojske, na Počku pripeljalo do ugotovitve, da ta ni ustrezno pripravljena glede na standarde Nata.