Aleš Čerin bo do županskih volitev vodil MOL

Na sredini konstitutivni seji DZ bodo potrdili poslanske mandate. Hkrati bo županom poslancem prenehala županska funkcija.

Objavljeno
19. december 2011 15.28
Posodobljeno
19. december 2011 15.45
J. S. S., Delo.si
J. S. S., Delo.si

Ljubljana - Ljubljanski župan Zoran Janković je na današnji seji mestnega sveta Mestne občine Ljubljana potrdil, da bo občino do nadomestnih županskih volitev vodil zdajšnji podžupan, izvoljen na njegovi listi, Aleš Čerin. Ob tem je Janković še povedal, da je odstopno izjavo podala podžupanja Jadranka Dakić, ki jo je Janković že sprejel, poroča STA.

Županom, ki so bili izvoljeni za poslance, bodo namreč s potrditvijo poslanskih mandatov na konstitutivni seji DZ, ki bo v sredo, prenehale županske funkcije, zato bodo morali za čas do nadomestnih županskih volitev za vodenje občin pooblastiti enega izmed podžupanov oz. podžupanj.

V sredo bodo stekli tudi postopki za nadomestne županske volitve, ki jih morajo razpisati občinske volilne komisije najpozneje v 15 dneh po seji občinskega sveta, na kateri se svetniki seznanijo s predčasnim prenehanjem mandata županu. Nadomestne volitve se opravijo v največ 90 in najmanj 60 dneh od dneva razpisa volitev. Ker občinski sveti ostajajo v »stari« sestavi, se lahko pojavi dilema: kaj, če večina svetnikov ne potrdi mandata izvoljenemu nadomestnemu županu?

V primeru predčasnega prenehanja mandata župana opravlja njegovo funkcijo do nastopa mandata novoizvoljenega župana podžupan.