Ali bo SNS podprla Gasparija?

Poslanska skupina SNS ne bo podprla Mitje Gasparija za guvernerja Banke Slovenije, dokler se ne razčisti, ali je Banka Slovenije Evropski centralni banki posredovala tajne dokumente z negativnimi ocenami slovenskega gospodarstva.

Objavljeno
19. januar 2007 15.22
Mitja Gaspari
Ljubljana - Poslanska skupina SNS, ki je že izrazila podporo vnovični kandidaturi Mitje Gasparija za guvernerja Banke Slovenije, je danes sporočila, da ga ne bo mogla podpreti, dokler se ne razčisti, ali držijo informacije, da je Banka Slovenije Evropski centralni banki posredovala tajne dokumente z negativnimi ocenami slovenskega gospodarstva, ki bi državo prikazali kot nesposobno doseči konvergenčne kriterije za vstop v območje evra.

"V kolikor se zadeva ne bo razčistila do glasovanja o imenovanju guvernerja Banke Slovenije, SNS ne bo mogla dati podpore kandidatu za guvernerja, ki ga je predlagal predsednik države Janez Drnovšek," je v pismu, ki ga je SNS danes posredovala predsedniku DZ Francetu Cukjatiju, zapisal predsednik stranke Zmago Jelinčič.

Dokumenti z oznako stroga tajnost

Kot je navedel, naj bi po njihovih informacijah Banka Slovenije že dlje časa Evropski centralni banki pošiljala tajne dokumente brez podpisa z oznako stroga tajnost, ki naj bi jih pripravila analitska služba Banke Slovenije. "Vse ocene naj bi bile za našo državo skrajno negativne in namerno prirejene tako, da bi se Slovenijo prikazalo kot nesposobno doseči konvergenčne kriterije, kar naj bi v končni fazi zavrlo tudi našo pot v t.i. območje evra," so zapisali v SNS.

Jelinčič Cukjatiju predlaga, naj glasovanje o Gasparijevem imenovanju prestavi, dokler se zadeve ne razčistijo. "Prav tako bi bilo potrebno v preiskavo vključiti pristojne organe, policijo, obveščevalno službo in ustrezne pravosodne organe, in poiskati odgovorne," so ocenili v SNS in predlagali, naj "zadevo prevzame tudi nova skupina tožilcev za organizirani kriminal".

V SNS so se sicer pretekli teden, kot je takrat povedal Jelinčič, odločili, da srečanje z Gasparijem "ni potrebno, saj je njegovo strokovno znanje in njegovo dosedanje delo poznano". Takrat je poslanska skupina SNS napovedala, da bo Gasparija v njegovi vnovični kandidaturi podprla. DZ bo o ponovnem imenovanju Gasparija odločal na rednem zasedanju, ki se bo začelo 29. januarja.