Ali je Sova sodelovala pri nabavi oklepnikov?

Člani komisije DZ niso bili zadovoljni s poročilom o delu Sove v letu 2006 ter s programom dela agencije v letošnjem letu. Zahtevajo tudi pojasnilo, ali je Sova kakor koli sodelovala pri nabavi oklepnikov.

Objavljeno
01. marec 2007 18.31
Davorin Terčon (LDS)
Ljubljana - Komisija DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb je na današnji pred javnostjo zaprti seji obravnavala poročilu o delu Slovenske obveščevalno-varnostne agencije (Sova) v letu 2006 ter program dela agencije v letošnjem letu. Člani komisije so ugotovili, da cilji lanskega programa niso bili v celoti uresničeni, pomanjkljiv pa se jim zdi tudi letošnji program. Od vodstva agencije pa pričakujejo tudi pojasnilo, ali je Sova kakor koli sodelovala pri nabavi oklepnikov, je po seji pojasnil predsednik komisije Davorin Terčon.

Je Sova sodelovala pri nabavi oklepnikov?

Po Terčonovih besedah so se pojavljale nekatere informacije, da je Sova sodelovala pri nabavi oklepnikov za Slovensko vojsko, glede na to, da je agencija zadolžena za varnostni sistem in tudi gospodarsko področje. Ker gre za finančno obsežen projekt, člani komisije od vodstva agencije zahtevajo ekspliciten odgovor, ali se je Sova kakor koli ukvarjala z oklepniki.

Nekateri cilji programa za lansko leto ostali neuresničeni

Člani komisije so ugotovili, da vsi cilji programa za lansko leto niso bili uresničeni. Beseda je tekla tudi o financiranju, kjer pa komisija ni zasledila večjih težav. Pozornost so namenili tudi kadrovski problematiki agencije, potem ko je vlada s sklepom določila, da zmanjša število zaposlenih. Komisija je izrazila zaskrbljenost, saj gre za specifično strokovno usposobljen kader, katerega zmanjševanje je zelo občutljivo, je še pojasnil Terčon.

Letošnji cilji in naloge niso dovolj jasno opredeljeni

V programu dela agencije za letošnje leto pa je komisijo zmotila strukturiranost, ki je drugačna kot minula leta. V primerjavi z dosedanjimi programi v tokratnem cilji in naloge niso dovolj jasno opredeljeni. Komisija pričakuje, da bo vlada program dopolnila.