Ali v osnovni šoli sploh kdo ne poskusi alkohola?

Raziskava alkoholizma med osnovnošolci je pokazala, da je že 89,3 odstotka osnovnošolcev poskusilo alkohol. Z leti ta odstotek narašča in je pri 14-letnikih že 95-odstoten.

Objavljeno
29. september 2009 16.49
An.B./STA
An.B./STA
Ljubljana - Rezultati raziskave alkoholizma med osnovnošolci so zaskrbljujoči, saj je delež otrok, ki se opijajo, zelo velik, je ob današnji predstavitvi raziskave dejala varuhinja človekovih pravic Zdenka Čebašek Travnik. Zaskrbljujoče je, da večina otrok alkohol dobi od staršev, opozarja.

Raziskava je sicer pokazala, da je že 89,3 odstotka osnovnošolcev poskusilo alkohol, med njimi več dečkov kot deklic. Z leti ta odstotek narašča in je pri 14-letnikih že 95-odstoten. Kar 26,3 odstotka osnovnošolcev alkohol uživa enkrat mesečno, pri nakupu alkohola pa nimajo težav, ugotavlja raziskava. Povprečna starost udeležencev, ko so prvič popili alkohol, je bila 9,48 let.

 

"Upam, da bosta raziskava in izdana publikacija pripomogli k temu, da se bodo odgovorni zavedali problematike, ki nas čaka v prihodnjih letih. Mladina, ki že v osnovni šoli uživa alkohol, bo namreč postala srednješolska mladina in nadaljevala s škodljivim uživanjem alkohola," je ob predstavitvi raziskave Odraščanje: Z ali brez alkohola?, katere pobudnik je društvo Žarek upanja, opozorila varuhinja.

 

Po njenih ocenah starši niso dovolj seznanjeni s potencialno nevarnostjo, ki jo prinaša zgodnje uživanje alkohola, zato bi morala država s preventivnimi ukrepi največ narediti prav v tej smeri.

 

Obenem je opozorila še na "mokro kulturo", ki je v politiki alkohola definirana s tem, da je alkohol lahko dostopen in je toleranca do posledic njegovega uživanja zelo visoka. Povedala je tudi, da v Sloveniji ni nobenega programa za zdravljenje mladoletnih odvisnikov od alkohola, čeprav bi ga potrebovali.

 

Predsednik društva Žarek upanja Mijo Levačič je pojasnil, da je tudi sam zdravljen alkoholik, za raziskavo pa se je odločil, ker opaža, da otroci v osnovni šoli vse preveč pijejo, vse slabše pa je tudi njihovo obnašanje na ulicah.

 

"Bojim se, da otroci izgubljajo vrednote, tudi spoštovanje," pravi in obenem pojasnjuje, da se otroci opijajo tudi z rum kokosovimi kroglicami. Nekateri namreč povedo, da "je ena vrečka premalo". Navedel je primer, ko je 13-letno dekle ob 9. uri imela v krvi 0,72 promila alkohola.

 

Vodja sektorja za krepitev zdravja in zdrav življenjski slog na ministrstvu za zdravje Vesna Kerstin Petrič je opozorila, da je alkohol pri nas še vedno sprejet kot navadna dobrina. Ministrstvo namerava še letos sprejeti akcijski načrt za reševanje problema alkoholizma med mladimi. Vseh rešitvah pa ni mogoče iskati znotraj države, pravi sekretarka, ki kot velik problem, ki vpliva na alkoholizem med mladimi, navaja oglaševanje.

 

Sekretarka direktorata za socialne zadeve na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve Marjeta Ferlan Istinič pa je izpostavila, da bodo v prihodnjih letih več poudarka dali na preventivnih programih, ministrstvo namreč na tem področju podpira tudi programe nevladnih organizacij.