Alkoholizem je še vedno skrita bolezen

Predsednik društva Abstitent Štefan Lepoša o tem, da smo do alkohola še vedno preveč strpni in kaj bi lahko bila sistemska rešitev.

Objavljeno
13. februar 2018 17.45
Kozarci 19.maja 2017 [kozarci,Ljubljana,vino,šampanjec,motivi]
Katarina Bulatović
Katarina Bulatović

»O odvisnosti od alkohola govorimo takrat, ko začne vplivati na odnose z bližnjimi,« pravi Štefan Lepoša, nekdanji dolgoletni direktor centra za socialno delo, zdaj pa predsednik društva Abstinent.

Ta šteje okoli 300 zdravljenih alkoholikov po vsej Sloveniji in odvisnikom pomaga več kot 30 let. Da jim za tiste, ki trpijo zaradi alkohola ni vseeno, sporočajo tudi organizatorji preventivne akcije 40 dni brez alkohola.

Število čezmernih uživalcev alkohola narašča, še posebno med otroki in mladostniki. Ti pri nas v povprečju pogosteje posežejo po pijači kot v tujini. Zakaj?

V Sloveniji deluje kar nekaj spodbudnih preventivnih programov, ampak na tem področju kljub temu naredimo še vedno premalo. Odnos do alkoholikov se je v zadnjem desetletju zaradi družbe, ki je vse bolj pridobitniško naravnana, zelo spremenil.

Včasih so javne službe, šole in druge ustanove imele socialnega delavca, ki se je z alkoholizmom zaposlenih ukvarjal, danes delodajalec delavca pač vrže na cesto. Centri za socialno delo so postali zelo zbirokratizirani, alkoholizem pa je bolezen, ki jo moramo zdraviti s socialnim pristopom. Po drugi strani smo do njega še vedno preveč tolerantni. Shizofrena družba torej.

Alkoholizem v družini najbolj prizadene otroke. Kako je odraščanje otrok s starši odvisniki drugačno od otroštva vrstnikov z zdravimi starši?

Ko je eden od staršev odvisen, pogosteje je to oče, ne opravi svoje starševske funkcije. Otrokovo odraščanje ves čas spremljajo stiske in težave. Kadar med starši ni nasilja, je zagotovo prepir, kar prenašata na otroka, zato ima praviloma težave tudi v odraslem življenju. Nemalokrat v alkohol zapade sam ali pa si izbere partnerja, ki je odvisen.

Kdaj pivo s prijatelji med odraslimi in zabava mladostnikov ob koncih tedna preraste v odvisnost?

Vsako pitje je škodljivo. Zdravstvo pozna merice, ki jih označi kot ogrožajoče, v socialnem delu pa velja, da smo od alkohola odvisni, ko se zaradi pijače začnejo spreminjati odnosi. Zasvojeni smo, ko pijača postane v našem življenju prioriteta in je naša glava usmerjena predvsem k njej.

Kako alkoholika prepričati v zdravljenje?

Zelo redko pridejo odvisniki po pomoč sami. Praviloma s stiskami prihajajo svojci, ki imajo pri odločitvi za zdravljenje s pomočjo strokovnih služb ključno vlogo. Pomembno je, da se opremijo z informacijami, kako alkoholiku pomagati. Zato so mu na voljo tako javne službe kot nevladne organizacije.

Kako jim pomagate vi?

Vsak dan je odvisnikom in njihovim svojcem na voljo brezplačna svetovalnica s strokovnimi delavci. Poteka tudi skupinsko delo s svojci in tistimi, ki se še odločajo za zdravljenje. V društvu delujejo intenzivne skupine za urejanje, kamor se po vzpostavljeni abstinenci oziroma bolnišničnem zdravljenju uporabniki vključijo za obdobje treh do petih let, nato pa nadaljujejo urejanje v prijateljskih skupinah, kjer dobijo priložnost, da se odprejo in začnejo spreminjati svoj življenjski slog.

Spodbujamo jih k športnemu udejstvovanju, obiskovanju kulturnih prireditev. Otrokom in mladostnikom iz alkoholičarskih družin je namenjen program Hop čez jarek. V društvu bi si želeli vrste, ampak jih žal ni. Alkoholizem je še vedno skrita bolezen.

Kako bi lahko bili v boju proti alkoholizmu bolj uspešni sistemsko?

Združiti bi morali moči v zdravstvu, sociali, pravosodju, izobraževanju in drugih javnih službah. V vsaki menijo, da pri svojem delu naredijo vse, ampak vrtičke še vedno okopavamo preveč ločeno. Pomembno je tudi, da se v izobraževalni sistem socialnih delavcev vrnejo vsebine alkoholizma. Vsak, ki konča fakulteto, za njegovo obravnavo namreč ni usposobljen.

***

Ob 14. uri smo na delo.si objavili zgodbo zdravljenega alkoholika Lojzeta Žeraka. »V zadnjih letih pred zdravljenjem ni minil niti dan brez alkohola. Fizično sem popolnoma propadel,« nam je povedal.