Alojz Šteiner na vrhu Slovenske vojske

Mesto načelnika GŠ bo 1. maja prevzel sedanji Gutmanov namestnik, 52-letni generalmajor Alojz Šteiner, ki je bil pred devetimi leti zaradi preseganja pooblastil ovaden, vendar ovadba na sodišču zaradi zastaranja ni doživela epiloga.

Objavljeno
24. april 2009 10.59
 Dejan Karba
Dejan Karba
Ljubljana - »Moja razrešitev z mesta načelnika generalštaba je odločitev obrambne ministrice, o čemer sva se že pogovorila. Sem profesionalni vojak in delam, kar mi nekdo naloži,« je za Delo včeraj povedal generalpodpolkovnik Albin Gutman, ki ga je na predlog ministrice za obrambo vlada včeraj razrešila z mesta načelnika generalštaba Slovenske vojske. Kot nam je še povedal Gutman, ki je generalštab že vodil v letih med 1993 in 1998, znova pa mu poveljuje od leta 2006, v pokoj odhaja na začetku leta 2011, »po prenehanju funkcije načelnika pa odhajam na direktorat za obrambno politiko«, ki ga je doslej vodil Tadej Burgar - vlada ga je včeraj razrešila na njegovo pobudo. Ministrica je povedala, da bo Gutman odslej sodeloval v strateških projektih ministrstva, natančneje pa njegovega mesta v okviru ministrstva tudi ni opisala. Z obrambnega ministrstva smo neuradno izvedeli, da je ministrica Ljubica Jelušič v zadnjem času Gutmana večkrat okrcala zaradi nestrokovnosti, z Jelušičevo pa imata menda tudi drugačne poglede na prihodnost Slovenske vojske. Znano pa je tudi, da je Gutman tisti, ki je kot glavni v vojski privolil v pomanjkljivo opremo oklepnikov, ki ne ustrezajo slovenski obljubi Natu. Prav tako je dvomljiva njegova izobrazba, saj vodi štab, čeprav nima končane univerze. Vendar zakonsko to ni sporno, saj zakon o obrambi omogoča odpustke pri izobrazbi za vse, ki so zaslužni za osamosvojitev oziroma so bili v vojski zaposleni že med osamosvajanjem države. Gutman je v vojni za samostojnost poveljeval teritorialni obrambi Dolenjske pokrajine in za to pozneje prejel številna odlikovanja, med drugim tudi častni znak svobode Republike Slovenije.

Mesto načelnika GŠ bo 1. maja prevzel sedanji Gutmanov namestnik, 52-letni generalmajor Alojz Šteiner, ki je bil pred devetimi leti zaradi preseganja pooblastil, mimo zakona si je domnevno leto in pol nakazoval potne stroške, ovaden, vendar ovadba na sodišču zaradi zastaranja ni doživela epiloga. Študij obramboslovja je končal na ljubljanski fakulteti za družbene vede, magistriral pa je na Industrial College of the Armed Forces v ZDA. »Vse sem do podrobnosti proučila. Veste, pri nas na ministrstvu si nihče sam ničesar ne izplačuje. Če se je to res dogajalo, moramo upoštevati, da je to posledica sistema, ki je kaj takega dopuščal. Zame je pomembno to, da sistem, kot ga postavljamo trenutno, ne dopušča nobenih anomalij. Ko sem presojala, kaj je pomembneje, strokovnost, izjemna zagnanost ali govorice in zgodbe iz preteklosti, sem presodila, da je v situaciji, v kakršni je SV, najpomembneje imeti profesionalca,« je sinoči komentirala Jelušičeva. Na mesto njegovega namestnika, predlog je vlada sprejela, je predlagala sedanjega direktorja štaba, brigadirja Branimirja Furlana, ki je magistrski naziv pridobil na Army War College v ZDA.

Iz petkove tiskane izdaje Dela