Alojzij Muhič gre v pokoj

Za novomeški županski stolček se bo potegovalo osem kandidatov, največ doslej

Objavljeno
04. september 2014 00.18
Zdenka Lindič - Dragaš, Novo mesto
Zdenka Lindič - Dragaš, Novo mesto

Novo mesto - V dolenjski prestolnici je teden dni pred iztekom roka za vložitev kandidatur za oktobrske lokalne volitve gotovo le to, da bo na njih dobila novega župana. Sedanji Alojzij Muhič ne bo več kandidiral, volivci pa bodo verjetno imeli možnost izbire med kar osmimi kandidati.

Alojzij Muhič je župan mestne občine Novo mesto drugi mandat. Že v prvem so ga politični nasprotniki precej kritizirali, v občinskem svetu pa je ostal tudi brez podpore večine svetnikov oziroma predvsem svetnic svoje stranke Zveza za Dolenjsko (ZZD). Kljub temu je na volitvah pred štirimi leti brez težav zmagal. Še pred nekaj meseci so mnogi pričakovali, da se bo pustil prepričati v kandidaturo za še en mandat, saj ZZD nima primernega nadomestila zanj, a se to ni zgodilo. ZZD tako svojega županskega kandidata ne bo imela.

Novomeška SLS v razsulu

Brez svojega kandidata bo tudi SLS. Ali bo podprla koga drugega, se še ne ve, saj je stranka v novomeški občini v razsulu, zaradi česar niti ni najbolj zaželena podpornica. Je brez predsednika, v septembru jo čaka izredni volilni občni zbor, precej njenih zvestih pripadnikov pa si želi iz prvih vrst odstraniti člane, ki so stranki in koalicijskim partnerjem (predvsem ZZD) naredili nemalo škode s kadrovskimi apetiti.

Za položaj novomeškega župana se bo na jesenskih volitvah zagotovo potegoval direktor družbe SŽ - infrastruktura, predsednik mestnega odbora SDS ter državni in mestni svetnik Bojan Kekec, ki ga je pred štirimi leti v drugem krogu premagal Muhič. Kandidaturo je že pred meseci napovedal Gregor Macedoni, ki je na prejšnjih volitvah za dobra dva odstotka zgrešil drugi krog, je pa s svojo listo Gremo gor! postal občinski svetnik. Enainštiridesetletni Macedoni, ki ga podporniki predstavljajo kot uspešnega gospodarstvenika, tokrat kandidira s podporo Iniciative Novo mesto 2020, za nastop na volitvah pa zbira podpise. Potrebuje jih 350.

Miloš Dular poskuša četrtič

Direktor Komunale Novo mesto Rafko Križman, ki je bil za sedanjega občinskega svetnika izvoljen na listi ZZD, bo novomeški županski kandidat ZaABa. Za župansko kandidaturo se je ponovno odločil Miloš Dular, nekdanji direktor novomeškega stanovanjskega podjetja Zarja, zdaj pa svetovalec župana za mednarodno sodelovanje. Podpisov mu ni treba zbirati, saj ga poleg njegove liste kandidira tudi SNS. Dular je bil dvakrat kandidat SDS, enkrat pa se je za županski stolček potegoval kot nestrankarski kandidat.

SD vztraja z direktorico Mileno Kramar Zupan, ki je bila njihova kandidatka (tudi s podporo LDS in DeSUS) že pred štirimi leti in na letošnjih parlamentarnih volitvah. Vodja urada za gospodarske javne službe, okolje in promet v novomeški občinski upravi Jože Kobe bo kandidat Liberalno gospodarske stranke. Županski stolček menda mika tudi Solidarnost, kandidiral naj bi predsednik občinskega odbora Damir Skenderović.

Skrivnostna SMC

Do zadnjega bo uganka kandidat zmagovalke letošnjih parlamentarnih volitev SMC, ki se po vsej državi izogiba preverjenim kadrom z večkrat menjano strankarsko barvo. Na izrednih parlamentarnih volitvah jih je zastopala direktorica Razvojnega centra Novo mesto in zdajšnja novomeška podžupanja Mojca Špec Potočar, ki se je v prvem novomeškem (podeželskem) okraju še dobro odrezala, saj gre za zelo trdno volilno bazo SDS. Očitno gre za resno protikandidatko, saj jo »kolegi« tožarijo na stranki v Ljubljani.

***

Pojasnilo: Skenderović ni kandidat Solidarnosti v Novem mestu

V članku Alojzij Muhič gre v pokoj, ki je bil objavljen v četrtek, 4. septembra 2014, je bila zapisana nepreverjena in neresnična informacija o županski kandidaturi na listi Solidarnosti. V članku je zapisano, da "županski stolček mika tudi Solidarnost, kandidiral naj bi predsednik občinskega odbora Damir Skenderović". Informacija ne drži, saj Skenderović ni kandidat Solidarnosti za županski položaj in to tudi nikoli ni bil.

Solidarnost Novo mesto