Alpe Adria Trail tudi v Brdih

National Geografic projekt uvršča med deset najbolj perspektivnih pohodniških poti na svetu.

Objavljeno
24. april 2014 23.12
Katja Željan, Nova Gorica
Katja Željan, Nova Gorica

Dobrovo – V Goriških brdih bodo v nedeljo, 27. aprila, odprli novo sezono Alpe Adria Trail, pohodniške transverzale treh dežel na 750 kilometrih, ki se razteza od velikega Kleka v osrčju narodnega parka Visoke ture na avstrijskem Koroškem, čez Alpe, mimo Soče, Brd in Krasa do morja, ki objema italijanske Milje.

Med 43 etapami, od katerih je vsaka dolga približno 20 kilometrov, bodo udeleženci lahko spoznali bogato kulturno, naravno in kulinarično tradicijo teh območij. Projekt treh partnerjev, slovenskega Spirita, avstrijskega Karnten Werbung in turistične organizacije italijanske pokrajine Furlanije - Julijske krajine National Geografic uvršča med deset najbolj perspektivnih pohodniških poti na svetu.

V Slovenijo pot vstopi pri Jepci, sedlu na slovensko-avstrijski meji in se čez Kranjsko Goro ter Tamar na Vršiču spusti do izvira Soče, nadaljuje po Soški poti do Bovca, Kobarida, Drežnice, Tolmina in čez mejni prehod Solarij v Furlanijo -Julijsko krajino. Pri vasici Breg pri Golem Brdu ponovno zavije v slovenski del Goriških brd čez Dobrovo v italijanski Krmin in naprej po italijanskem delu Krasa čez slovenski hrib Kokoš v Lipico. Od tod se spusti proti Miljam in Trstu.

Brda transverzalo dopolnjujejo s 30. in 31. etapo, na katero se bo v nedeljo, 27. aprila, mogoče podati ob 8.30 izpred hotela Venko v Neblem. Na dvanajstih kilometrih nezahtevne poti bo pet postaj s tradicionalno briško kulinariko in glasbo, pohod pa se bo zaključil ob 14. uri ob vznožju razglednega stolpa v Gonjačah. V Šmartnem pa bo sočasno potekala tradicionalna prireditev Brda in vino.