Alpe Adria Trail že zagotavlja milijon evrov

Pohodniška pot Alpe Jadran je odlično obiskana in tudi pri nas donosna, a še vedno išče tudi prepoznavnost.

Objavljeno
05. junij 2017 12.21
AAT
Blaž Močnik
Blaž Močnik

Peta otvoritvena prireditev Alpe Adria Trail (AAT) je v soboto potekala na Bovškem. S takšnimi prireditvami turistične destinacije ob poti med Velikim Klekom in Jadranskim morjem izkoristijo priložnost za dodatno promocijo pohodne poti, ki so jo na pobudo turistične organizacije na avstrijskem Koroškem zasnovali pred štirimi leti.

»National Geographic Travel jo je lani objavil kot prvo med najbolj zanimivimi pohodniškimi odkritji na našem planetu. In to je zelo dobra popotnica za naprej,« je zadovoljen direktor Lokalne turistične organizacije (LTO) Bovec Janko Humar.

Alpe Adria Trail s 43 etapami na 750 kilometrih povezuje avstrijsko Koroško, Slovenijo in Furlanijo - Julijsko krajino. Začne se pod Velikim Klekom in vodi mimo Kranjske Gore, doline Soče do Benečije, Goriških Brd in Krasa ter se zaključi v Miljah na Jadranski obali. Lani jo je prehodilo že več kot 14.000 pohodnikov, od tega 4000 v Sloveniji. Po ocenah našega turizma to pomeni milijon evrov prihodkov zgolj iz tega naslova.

 

Otvoritveno slovesnost s pohodom na skrajšani 24. etapi med vasjo Soča in Bovcem je obiskalo 220 ljudi, od tega je bila tretjina Avstrijcev. Največ pohodnikov je prav iz nemško govorečih držav, pravi produktni vodja za AAT na avstrijskem Koroškem Roland Oberdorfer: »Povprečni pohodnik je star med 30 in 50 let. Na poti preživi v povprečju pet dni. Imamo pa seveda tudi kar nekaj takih, ki naenkrat prehodijo celo pot v enem mesecu ali petih tednih.«