Amandma prekinil izredno sejo

Poslanci so po šestih urah zasedanja prekinili izredno sejo zaradi amandmaja, ki so ga vložile opozicijske stranke. O amandmaju bo zdaj razpravljal Odbor EU, nato pa se bo nadaljevala izredna seja.

Objavljeno
28. september 2009 00.13
Mo.Z./Ma.J./Ba.P./STA
Mo.Z./Ma.J./Ba.P./STA
Ljubljana -Državni zbor je po šestih urah zasedanja ob 21. uri prekinil izredno sejo glede odprave slovenskih zadržkov v hrvaških pogajanjih z EU. Za zaprtimi vrati se bo zdaj sešel parlamentarni odbor za zadeve Evropske unije (OEU), ko bo ta končal sejo, pa se bo nadaljevala izredna seja DZ, je povedal predsednik DZ Pavel Gantar.

 

Kot je pojasnil, so izredno sejo DZ prekinili zaradi amandmaja k gradivu vlade, ki so ga vložile poslanske skupine SDS, SLS in SNS. O tem amandmaju bodo razpravljali na OEU, Gantar pa njegove vsebine ni želel razkriti, saj je, kot je pojasnil, označen s stopnjo zaupno. Dejal je le, da amandma ni povezan s samimi pogajalskimi poglavji, "pač pa z določeno vrsto izjave, ki jih Slovenija ob takih poglavjih daje". "Torej ne s samo vsebino poglavij," je pristavil.

 

"Amandma po mojem mnenju ni vložen formalno korektno, tako da bomo o njem težko razpravljali, ker posega v pristojnost vlade, ne v pristojnost DZ," je še dejal predsednik DZ. Povedal je še, da bo OEU odločil o usodi amandmaja, zadnjo besedo pa bo imel DZ.

 

Po besedah gantarja bo DZ po seji OEU razpravljal naprej, izredna seja DZ pa se bo zaključila v predvidenem terminu. "Zaenkrat dodatnih sklepov ne vidim na horizontu, lahko pa so za horizontom," je še dejal Gantar.

 

Ocenil je še, da je današnja izredna seja DZ potekala "v razmeroma mirnem tonu". Po njegovem mnenju je predsednik vlade Borut Pahor ob odpiranju pogajalskih izhodišč s Hrvaško ponudil zadosti močno garancijo, da so interesi Slovenije pri pogajanjih in morebitni arbitraži v zvezi z mejo dobro zavarovani.

 

Gantar je še povedal, da poslanci niso dobili v roke predloga o arbitraži. "Treba je vedeti, da DZ ta dokument obravnava po posebnem postopku. Se pravi, vlada ga mora sprejeti, ga sprejme in ga pošlje v obravnavo v DZ, ta ga obravnava v pristojnem delovnem telesu in potem pošlje zakon o ratifikaciji sporazuma na plenarno zasedanje DZ. To pa je formalni postopek, ki se bo začel tedaj, ko bo zakon o ratifikaciji poslan v DZ," je pojasnil.


DZ je izredno sejo na temo deblokade hrvaških pristopnih pogajanj z EU začel ob 15. uri za zaprtimi vrati, torej stran od oči javnosti, na njej pa naj bi poslanci govorili predvsem o predlogu arbitražnega sporazuma. Opozicijske stranke SDS, SLS in SNS, na zahtevo katerih so sejo tudi sklicali, trdijo, da do deblokade prihaja prehitro, od premiera Pahorja pa zahtevajo tudi, da podrobno pojasni, kaj se je 11. septembra v Ljubljani dogovoril s hrvaško kolegico Jadranko Kosor.

 

DZ sicer formalno lahko sprejema le mnenja k sklepom, ki za vlado ne bodo zavezujoči. Bodo pa seveda imeli določeno politično težo.


Pahor: Vlada o arbitražnem sporazumu še ta tedenOdbor DZ za zadeve EU je na nujni seji podprl stališča Slovenije k skupnim stališčem EU za odprtje oziroma zaprtje enajstih poglavij v pristopnih pogajanjih Hrvaške z EU.

Kot je povedal Matevž Frangež (SD), ki je vodil današnjo sejo odbora, ki je potekala za zaprtimi vrati, bo Slovenija pri posameznih poglavjih s posebno enostransko izjavo opozorila na svoje interese, generalno pa bo svoje interese zaščitila še z enostransko izjavo o zaščiti interesov Slovenije.

 

Slednja izjava je splošna in, kot je pojasnil Frangež, ustrezno povzema nedavni dogovor premierov Slovenije in Hrvaške, pismo Hrvaške švedskemu predsedstvu EU in odgovor švedskega predsedstva nanj v skladu s slovenskim razumevanjem teh dejanj.

 

Druga izjava pa se razlikuje od poglavja do poglavja in bo spremljala samo nekatera poglavja, med katerimi je Frangež omenil poglavja o prostem pretoku kapitala, razvoju vseevropskih omrežij in kmetijstvu. Ta izjava se veže zgolj na vsebino posameznega pogajalskega poglavja.


Kot je po seji še povedal predsedujoči, so člani odbora vsa stališča sprejeli brez glasu proti, predstavniki največje opozicijske stranke, SDS, pa so se glasovanja vzdržali.

 

OEU je razpravo o stališčih Slovenije glede odprtja šestih in zaprtja petih poglavij v pogajanjih Hrvaške z EU začel že v petek, vendar so tedaj sejo prekinili. Izkazalo se je namreč, da je bilo v gradivu vlade storjenih več napak, ki pa so bile do danes popravljene. OEU je kot zadnje telo v DZ obravnaval stališča Slovenije za nadaljevanje hrvaških pristopnih pogajanj z EU, ki so jih pred tem prejšnji teden že obravnavala druga delovna telesa DZ.

 

Pristopna pogajanja Hrvaške z EU se bodo predvidoma nadaljevala v petek v Bruslju, ko se bodo hkrati nadaljevala tudi pogajanja o reševanju vprašanja meje med državama. O odnosih s Hrvaško sicer prav zdaj razpravljajo vodje parlamentarnih strank s premierom Pahorjem, popoldne pa bo sledila še izredna seja DZ.

 

Pahor: Današnji sestanek je bil le "informativne narave"

Premier Borut Pahor je danes po srečanju s predsedniki parlamentarnih strank napovedal, da bo vlada predvidoma še ta teden sprejela predlog arbitražnega sporazuma o načinu določanja meje med Slovenijo in Hrvaško. Pri tem je izpostavil, da predlog sporazuma temelji na predlogu evropskega komisarja za širitev Ollija Rehna iz sredine junija. Kot je pojasnil Pahor na novinarski konferenci po srečanju s predsedniki parlamentarnih strank, je bil današnji sestanek zelo koristen, a le "informativne narave" in od predsednikov strank niti ni pričakoval kake odločitve - tudi iz proceduralnega razloga. Najprej mora sporazum sprejeti vlada. "Vlada bo, tako imam v načrtu, pobudo sprejela še ta teden in jo poslala odboru za zunanjo politiko v državni zbor," je povedal premier.

Poudaril je še, da je arbitražni sporazum "praktično napisan" in da "obe strani določila poznata". "Pripravila jih je tretja stran, obe državi pa morata v skladu z njunima notranjima pravnima redoma sedaj po postopkih priti s pobudo in soglasjem do vsebine tega sporazuma," je še pojasnil Pahor in izrazil prepričanje, da bo obema državama to uspelo. Gre pa za drugi Rehnov predlog, ki je pravzaprav predlog arbitražnega sporazuma, ne za kak drug predlog, je še pojasnil premier.

Po Pahorjevih besedah so bila stališča na današnjem srečanju predsednikov parlamentarnih strank, ki je trajalo slabo uro in pol, udeležil pa se ga je tudi predsednik države Danilo Türk, "nekoliko različna (...) tako kot tudi preostalih 18 let". "Vendar moram jaz kot predsednik vlade in vlada kot celota odgovoriti na vprašanje (...), ali gre, ko bomo predložili arbitražni sporazum pred DZ, za razumno tveganje, da je meja rešena in da je rešena pravično, ali ne."

"Moj odgovor ta hip, poznavajoč vsebino arbitražnega sporazuma, je, da je to razumno tveganje in da bi z njim pravično uredili mejo med Slovenijo in Hrvaško," je dejal Pahor. Pri tem je pojasnil, da je Evropska komisija oz. komisar Rehn v sporu predložil svoj predlog - prvi Rehnov predlog -, na katerega je Slovenija dala dopolnila. Bistvena dopolnila pa so bila upoštevana, je še dejal Pahor in povedal, da je zdaj dnevno v stiku s švedskim predsedstvom EU, ki sedaj vodi proces iskanja rešitve vprašanja meje med državama.

 

Ali je pričakovati, da bi do sklenitve sporazuma lahko morda prišlo že na medvladni konferenci v petek, ko se bodo nadaljevala pogajanja Hrvaške z EU, je Pahor nakazal, da do tega še ne bo prišlo. Spomnil je na odgovor švedskega predsedstva na pismo hrvaške vlade, ki govori o "simultanih" pogajanjih o odpiranju oz. zapiranju poglavij v pristopnem procesu Hrvaške na ni strani in o reševanju vprašanja slovensko-hrvaške meje na drugi, s čimer bi obe državi dobili tisto, kar želita.


MZZ: Osnutek arbitražnega sporazuma je drugi Rehnov predlog


Slovensko zunanje ministrstvo je danes v zvezi z različnimi interpretacijami osnutka arbitražnega sporazuma s Hrvaško sporočilo, da osnutek, ki je bil danes predstavljen predsednikom parlamentarnih strank, v ničemer od odstopa od predloga, ki ga je 15. junija na osnovi slovenskih pripomb pripravil evropski komisar za širitev Olli Rehn.