Ambasada slovenske Istre v Ljubljani

Približno pet let po tem, ko so se župani treh občin slovenske Istre zadnjič usklajevali in se dogovarjali za skupne razvojne načrte, so se včeraj spet sestali. Med načrti, ki izstopajo iz povprečja, je dogovor, da odprejo skupno predstavitveno pisarno v Ljubljani.

Objavljeno
08. marec 2011 11.11
Boris Šuligoj, Koper
Boris Šuligoj, Koper
Koper – »To bo nekakšna ambasada slovenske Istre,« je po sestanku povedal piranski podžupan Gašpar Gašpar Mišič, ki je za Cero postal koordinator tudi tega medobčinskega projekta. Popovič pravi, da bo pisarna koristna za turistično in kulturno predstavitev Istre v Ljubljani ter za poslovne sestanke. Po njegovem si bodo občine stroške razdelile glede na število prebivalcev.

»Ugotovili smo, da želimo sodelovati. Takoj, ko se vrnemo v pisarne, bomo našim sodelavcem razdelili naloge,« je o skupnem delu županov in medobčinskem sodelovanju povedal Boris Popovič.

Za skupno odlagališče odpadkov in preskrbo z vodo pospešene aktivnosti že potekajo več mesecev, včeraj so med naloge dodali še skupno redarsko in inšpektorsko službo, ustanovitev skupne komisije za načrtovanje programov na obalni cesti med Koprom in Izolo, ki po dograditvi predora Markovec dobila popolnoma novo funkcijo in bo namenjena rekreaciji in turizmu, komisijo za kmetijska zemljišča, oblikovali bodo, cesto oljčnega olja, skupaj skrbeli za vzpostavitev ladijske povezave z italijanskimi kraji, skrbeli za Obalne lekarne, dograjevanje Poti prijateljstva in zdravja Parencano, uredili izposojo koles v treh občinah, ustanovili skupni štipendijski in stanovanjski sklad, skupaj urejali plakatna mesta, se dogovarjali glede golf igrišč, skupno skrbeli za odlaganje gradbenih odpadkov ...

»Za vse te naloge bo v kratkem znano, kako in do kdaj jih nameravamo uresničevati,« je povedal izolski župan Igor Kolenc. Kot je povedal Popovič, so za obalno cesto že pripravili nekaj načrtov, kako bi urejali programe po umiku ceste v predor, zdaj jih bodo dopolnili z izolskimi predlogi. »Prometa ne bo, imeli bomo plaže, sprehajališče, kolesarsko pot in podobno. To bo ključ bodočega turističnega razvoja. Nočemo veliko čakati, čeprav se pri gradnji predora zatika. Z Darsom smo dogovorjeni, da se sestanemo v tednu po 20. marcu,« je povedal Popovič.

Pred tem datumom se z Darsom Popovič ne more sestati, ker jutri potuje na svetovni sejem ladijskega potniškega turizma v Miamiju. »Regije, ki je ni na tem sejmu, je ni na svetovnem zemljevidu. Ta vrsta turizma v Sredozemlju narašča deset do 20 odstotkov na leto. Zato lahko letos pričakujemo 150.000 potnikov.

Izjave ministrrice Darje Radić o dvoreznosti ladijskega turizma so bile politično motivirane, upam, da se ne bodo ponovile. Nedopustno je, da bi se s tem šalili. Primerjati Koper z Dubrovnikom je smešno. Dubrovnik je poleg Benetk najbolj obiskan kraj na Jadranu. Koper pa z vso slovensko turistično ponudbo postaja pomembna jadranska destinacija za turistične križarke,« je še povedal Popovič.