Ultramaratonski ambasador zelenega planeta gre spet na pot

Najnovejši podvig Zagorjana Skubica je v države bivše Jugoslavije odnesti zeleno sporočilo.

Objavljeno
24. november 2015 15.39
ace/skubic
Polona Malovrh
Polona Malovrh
Zagorje − Ultramaratonec, kolesar in pohodnik Radovan Skubic Hilarij verjame, da bo tretje tisočletje prelomnica v življenju planeta Zemlja, ki je rožnat le na videz − v resnici pa že precej načet. Zato ga je treba začeti ohranjati zdaj. Cilj Hilarijevega 2200-kilometrskega pohoda od Triglava do Koraba, na katerega se odpravlja 25. junija 2016, je opozoriti svet, da planet ni večen.

Najnovejši podvig Zagorjana Skubica, ki se je po hudi nesreči s kolesom znova pobral, je v države bivše Jugoslavije odnesti zeleno sporočilo − prijateljsko pismo voditeljem Balkana. Naslovniki so predsedniki sedmih držav, po katerih bo hodil, kakor računa, 36 dni: štiri do pet dni se bo zadržal v mejah domovine, sedem dni, kar je najdlje, na Hrvaškem, štiri v Bosni, tri na Kosovem, šest v Srbiji, nato v Črni gori in na kratki, a zahtevni poti do cilja − 2764 metrov visokega Koraba − še v Makedoniji.

V vseh državah se bo povzpel na najvišje vrhove: poleg Triglava in Koraba še na hrvaški Sinjal (1831 metrov), bosenski Maglič (2386 metrov), črnogorski Bobotov kuk (2523 metrov), srbski Miđor (2169 metrov) in na kosovsko Gjeravico (2656 metrov). »Razdalje me ne obremenjujejo,« je danes v družbi vodstva zagorske občine, župana Matjaža Švagana in direktorja občinske uprave Rudija Medveda, ter prijatelja gozda iz Zavoda za gozdove Jožeta Praha, povedal novinarjem Hilarij, »telo je vajeno še kaj hujšega«.

Na poti bo po dosedanjih izkušnjah uničil tri pare športnih copat in dva para planinskih čevljev, pravi. Vsak dan načrtuje prehoditi od 60 do 70 kilometrov. Podvig bo stal med 11.000 in 12.000 evri, na njem bo imel spremljevalce − planince iz vseh sedmih držav, ožjo ekipo pa bo po planinskih društvih širom po Slovenijui iskal v prihodnjih dneh. Potrebuje dva, morda tri kandidate.

V glavnem bo hodil po asfaltnih cestah: »Na teh doma tudi treniram, vsak dan okrog 28 klilometrov.« Če je s kondicijskimi pripravami že pri koncu, finančne še intenzivno potekajo. Hilarij se predstavlja za zelenega poštarja, za odposlanca narave iz Zasavja, a za zdaj so mu naproti prišli le Litijani − startal bo na Geossu − in Zagorjani, med drugim tudi podjetnik Sandi Češko. Svoje podpornike Skubic imenuje za zelene viteze tretjega tisočletja.

Za »gozdovnika« Jožeta Praha je Hilarij ambasador zelenega oziroma trajnostnega turizma. »Prav je, da ljudi usmerjamo po začrtanih poteh, da ne begajo povsod po naravi,« je mnenja Prah, ki je pred novinarje stopil oborožen z naslednjimi podatki: da se vsako uro na planetu Zemlja rodi 10.000 ljudi, pade 1500 hektarov gozdov in izumrejo tri živalske vrste; nastarejše rastoče drevo na svetu je 9500-letna jelka iz osrčja Švedske; da ima Slovenija 71 avtohtonih drevesnih vrst, da je 11 odstotkov planeta poraščenega z gozdom, kar vse je dokaz, da narava človeka ne potrebuje − da mi potrebujemo njo.