Andrej Krašek noče več biti prvi varuh konkurence

Svojo razrešitev zahteva zaradi nenehnih pritiskov na delo v agenciji, v zadnjem času pa tudi na njegovo družino.

Objavljeno
30. november 2015 11.17
Andrej Krašek direktor Javne agencije RS za varstvo konkurence v Ljubljani 2.januarja 2014.
Božena Križnik
Božena Križnik

Ljubljana – Direktor agencije za varstvo konkurence (AVK) Andrej Krašek je očitno klonil pod pritiski, o katerih je večkrat že javno spregovoril, in po treh četrtinah mandata odhaja z mesta direktorja. V okolju, ki dopušča nenehne pritiske, pravi, ne želi več delati.

Krašek je zahtevo za razrešitev že poslal državnemu zboru in agenciji. V sporočilu za javnost je poudaril, da njegovo zasebno življenje ni nikoli ogrožalo strokovnosti in nepristranskosti njegovega dela in dela agencije. »Je pa žal delo agencije moteno zaradi nenehnih pritiskov, ki smo jih s sodelavci deležni zato, ker smo opravljali svoje delo in se jim uspešno upirali. Osebno sem že več kot dve leti deležen zasledovanj, nedovoljenih snemanj, fotografiranj, izsiljevanj, blatenja v medijih in številnih anonimk. V zadnjih mesecih so se povečali tudi neposredni pritiski na mojo družino,« je zapisal, ko smo prosili za podrobnejša pojasnila, pa se ni odzval.

Poteza prazaprav ni presenetljiva, saj se okoli prvega varuha konkurence dviga prah že, odkar je na funkciji. O tem, da so mu neznanci sledili, ga fotografirali in nato na več naslovov posredovali njegove fotografije in videoposnetek z žaljivo vsebino, da so ponujali denar za informacije, s katerimi bi ga lahko oblatili, je spregovoril že lani na javni televiziji. In kot je nato še večkrat poudaril, so bili to očitno profesionalci po naročilu posameznikov in lobijev, ki jim je po službeni dolžnosti stopal na prste. A še lani je bil Krašek odločen: »Ne bomo se uklonili.«

Pred dnevi pa so začele krožiti govorice o Kraškovi (več kot prijateljski) zvezi z odvetnico Matejo Čuk iz odvetniške pisarne Rojs, Peljhan, Prelesnik in partnerji (RPPP), problematično zaradi tega, ker pisarna zastopa kar nekaj podjetij, ki so bila v postopku pred AVK. Načelno stališče Računskega sodišča in KPK je, da bi tovrstno zvezo lahko razumeli kot konflikt interesov. In nemara bi lahko kakšna odločba, sprejeta v taki navezi, tudi padla.

Kot so nam odgovorili iz pisarne RPPP, je odvetnica Mateja Čuk tam le ena od 35 zaposlenih pravnikov. Ker pa se nikoli ni in se ne ukvarja s konkurenčno pravnimi zadevami, niti ni mogel nastati kakršen koli konflikt interesov, torej tudi ni razloga za ničnost katere koli odločbe. V osebno življenje zaposlenih se ne vtikajo in se tudi ne smejo. »Vsi postopki, pri katerih smo sodelovali, so bili vodeni v celoti po predpisih in vseh profesionalnih standardih.« RPPP je zastopala stranke v koncentracijah Sija in Perutnine Ptuj, Agrokorja in Adriatica.net, Gen-I in Elektro Energije, Voestalpine Wire Tehnology in Trafilerie Industriali, Dinos, Gorenje Surovina in Unirec ter Agrokor in Mercator.

Sicer pa je bil za časa Kraškovega direktorovanja najbolj odmeven postopek proti medijski hiši Pro Plus. Agencija je ugotovila desetletno zlorabo prevladujočega položaja na oglaševalskem trgu, upravno odločbo je potrdilo tudi vrhovno sodišče. Krašek je kršitelju nato izrekel najvišjo možno globo, skoraj 5 milijonov evrov. Po pritožbi Pro Plusa pa je Okrajno sodišče v Ljubljani prekrškovni postopek ustavilo, pritrdilo pa mu je tudi instančno, Višje sodišče: ker da izrek odločbe AVK ni bil dovolj konkretiziran. Primer je še zaostril problematiko dolgotrajnosti in neučinkovitosti prekrškovnih postopkov v slovenskem konkurenčno-pravnem sistemu.

Veliko gneva je Andrej Krašek zbudil tudi, ko je Agrokorju dovolil prevzem Mercatorja, ko je preiskoval domnevni kartel ponudnikov pisarniškega materiala (DZS, Mladinska knjiga in Ekstralux), zaradi česar je odstopil celo tedanji gospodarski minister Jožef Petrovič, ko je presojal prevladujoči položaj pri Geoplinu, ko je na sodišču izgubil boj s Telekomom v zadevi ISDN-ADSL, še vedno ni bil kaznovan gradbeni kartel itn.

In kaj zdaj? Na ministrstvu za gospodarstvo, ki nadzira delo AVK, pravijo: »Na pristojno osebo AVK bomo danes (v ponedeljek, op. p.) naslovili dopis, v katerem bomo direktorja AVK zaprosili, da nam posreduje pojasnila glede očitkov v anonimnem pismu, ki se nanašajo na njegovo domnevno nasprotje interesov, zaradi katerega bi se moral v določenih postopkih izločiti.« Nato se bodo odločili o nadaljnjih korakih.