Zaradi suše se začenja predčasna trgatev

V Goriških brdih 40 odstotkov običajne letine, v Vipavski dolini 45-odstotni izpad.

Objavljeno
24. avgust 2012 11.32
Posodobljeno
24. avgust 2012 18.00
SUSA
Katja Željan, Nova Gorica
Katja Željan, Nova Gorica

»V zadnjih desetletjih česa takega nismo doživeli,« razočarano ugotavlja direktor Vinske kleti Goriška brda Silvan Peršolja. Suša je namreč močno oklestila vinograde, več trt je odmrlo, ponekod pa so Brici že začeli predčasno trgatev.

V Goriških brdih letos pričakujejo le 40 odstotkov običajne letine, tisti vinogradniki, ki so že začeli trgati grozdje, pa pravijo, da dosega letina le slabo tretjino normalno pričakovanih količin. »Pobrali smo samo tisto grozdje, ki ga je v tej vročini nujno pobrati. Začetek prave trgatve pričakujemo prihodnji teden,« je dejal Silvan Peršolja.

Sicer pa v Goriških brdih skrbno spremljajo dozorevanje na posameznih legah, saj se bojijo, da bi suša pobrala še tisti pridelek, ki je na trtah ostal. Poleg manjšega pridelka so opazili, da je veliko več odmrlih trt, kar je po mnenju nekaterih posledica vročinske kapi vinske trte. »Takih razmer še ni bilo. Čim prej upamo na kakšno kapljo dežja, da bi si trte opomogle in da se posledice suše ne bi poznale še v prihodnjih letih. Posledice zagotovo bodo, upam le, da ne katastrofalne.«

V Goriških brdih so namreč presahnili že vsi vodotoki, iz katerih so kmetje dobivali vodo za zalivanje trt. Peršolja je povedal, da vinogradniki s traktorji v vrstah čakajo na vodo iz zajetja na italijanski strani, tik čez državno mejo pri Vipolžah. »Povsod po svetu imajo zajetja, s katerimi poskušajo ohraniti zimske zaloge vode. Tudi pri nas bi bilo mogoče sprejeti vrsto ukrepov za pomoč kmetom, seveda če pri tem ne bi trčili ob zapletene birokratske postopke.«

Sicer pa so po njegovih besedah v Goriških brdih najbolj prizadeti vinogradi na lapornatih legah, ki so izpostavljeni burji. Poleg pomanjkanja padavin namreč trto dodatno izčrpavajo visoke temperature in vroč veter, ki tu piha že dlje časa.

V Vipavski dolini se trgatev uradno začne danes. Po besedah direktorja vipavskega Agroinda Borisa Ježa bodo najprej pobrali vinske sorte sauvignon in različne pinote, odkup pa bo selektiven, odvisno od prizadetosti trte po posameznih območjih in legah. Predvidevajo, da bo izpad v količini znašal med 40 in 45 odstotki, morda tudi več. »Kjer trte ni prizadela suša, bo kakovost grozdja vseeno dobra,« meni.

O odkupni ceni grozdja se s kooperanti in Kmetijsko zadrugo Vipava še niso dogovorili, vinogradnikom pa morajo plačati še grozdje za zadnji dve letini. Kot zagotavlja Jež, naj bi denar za poplačilo dobili iz kupnine za vipavsko hranilnico.