Anglež polovico ljutomerskega mlina prepisal na Angleža

 Anglež Paul Wadkin že čisti Slomškov mlin na Razkrižju, denarja za prenovo pa še nima.

Objavljeno
09. oktober 2013 13.06
Dejan Karba, Murska Sobota
Dejan Karba, Murska Sobota

Ljutomer – »Končno, zelo smo veseli,« je povedal Razkriški župan Stanko Ivanušič, ko smo ga vprašali, ali bo stari Slomškov mlin na Razkrižju naposled zaživel. Spomeniško zaščiteno stavbo namerava na noge postaviti Anglež Paul Wadkin, ki je postal lastnik polovice mlina.

»Vse se je začelo pred leti, ko sem prvič prikolesaril mimo te prečudovite stavbe. Srce mi je kar poskočilo,« se spominja Paul Wadkin, ki na od Razkrižja dober streljaj oddaljenem Krapju živi sedmo leto.

Ko je prišel v Slovenijo, si je na nekdanji Sunkovi domačiji na obronku stare prleške vasi uredil domovanje, pred časom pa je tam s svojo partnerico ustanovil podjetje Simply Cycling Slovenia (SCS), preko katerega v sodelovanju z Agencijo za razvoj Prlekije nudi pestro izbiro kolesarskih počitnic, kolesarskih izletov, tekmovalnih in dobrodelnih voženj po Pomurju in južni Avstriji.

Do lastništva brez denarja

»Navdušenje nad mlinom sem delil s sinom dozdajšnjega lastnika Lyndona Edwardsa, vendar ta mojih besed ni prenesel očetu,« se spominja Wadkin, ki te dni intenzivno čisti leta 2000 umolkli mlin. Idejo o tem, da bi sodeloval pri obnovi mlina je na letošnjem tekmovanju v kuhanju bogračev v gostišču v bližini mlina predstavil razkriškemu županu Stanku Ivanušiču, od katerega je tudi izvedel, da je mlin na prodaj.

»Že naslednji dan sem poklical v Anglijo in z Lyndonom sva se gentlemansko zmenila: polovico mlina je prepisal name, sam pa sem se zavezal, da bom mlin spravil k življenju, ga očistil, poskrbel za menjavo oken, strehe in podobnih reči.«

Wadkin, na Krapju znan kot človek, ki je zmeraj pripravljen priskočiti na pomoč, je tako polovični lastnik postal brez centa stroškov: »Brez skrbi, z Lyndonom, ki je dober človek, veva kaj delava. Za mlinom bo gostišče, stanovanjski del bom preuredil v apartmaje, zadaj bo kolesarnica. Najbolj pa se veselim, da se bom v mlin preselil tudi sam. Ta prostor bo srce Prleškega kolesarstva, boste videli.«.

Prodajata svoji nepremičnini

Potrebni denar bosta partnerja, kot nam je povedal Wadkin, dobila od kupnine lastnih nepremičnin: sam prodaja posestvo na Krapju (pričakuje, da ga bo prodal za okrog 75 tisoč evrov), Lyndon pa pričakuje denar od prodaje ene od svojih hiš v Angliji.

Okolico 108 let starega mlina ob mirni Ščavnici, ki je nekoč gnala tako mlinski kamen kot rezilo žage, je Wadkin pokosil, očistil pa je tudi vsa tri nadstropja mlina; ostala mu je le še klet. Zavod za ohranjanje kulturne dediščine te dni pripravlja elaborat o menjavi oken v mlinu. »Ko pride denar, bom vso energijo posvetil obnovi stanovanjskega dela, ki ni spomeniško zaščiten, tako da imam tam proste roke«.