Anin dvor v Rogaški Slatini odpira svoja vrata

Rogaška Slatina bo jutri dobila izjemno kulturno središče, ki jo utrjuje na vrhu turizma.

Objavljeno
20. september 2012 18.07
Anin dvor,
Danilo Utenkar, Slovenska Bistrica
Danilo Utenkar, Slovenska Bistrica

ROGAŠKA SLATINA - Zgraditev novega kulturno-turističnega središča, ki so ga po slatinski zavetnici poimenovali Anin dvor, je nadaljevanje utrjevanja najstarejšega slovenskega zdraviliškega kraja, ki je v zadnjem desetletju in pol temeljito spremenil svojo podobo ter stopil v sodoben čas s številnimi novostmi.

Anin dvor bosta jutri predala namenu predsednik države Danilo Türk, in Branko Kidrič, župan občine Rogaška Slatina. Za novi kulturni hram, umeščen ob rob hotelskega kompleksa, so vložili nekaj več kot 2,7 milijonov evrov, od katerih so iz evropskih razvojnih skladov pridobili 1,4 milijona evrov, iz slovenskega razvojnega sklada pa 500 tisočakov v obliki posojila.

Projekte za Anin dvor so pričeli pripravljati leta 2009, pobuda pa je nastala, ko je Aleksander Jurkovič alias Nani Poljanec, začel napovedovati ustanovitev muzeja ljudskega ustvarjanja. Slatinska občina je kasneje zamisel razširila in uspela pridobiti naklonjenost evropskih ter državnih skladov. Branko Kidrič in njegovi občinski sodelavci so poskrbeli, da so projekt uresničili v izjemno kratkem času, saj je družba Meteorit iz Hoč, prvo lopato zasadila šele letošnjega februarja.

Na ogled tudi ostaline jugoslovanske kraljevske družine Karađordević

Z izdelavo opreme se je v kratkem, času izkazala domača družba Panles. Anin dom premore osrednjo dvorano, ko jo krasijo izdelki slatinskih steklarjev, sprejme pa 250 gostov. Ob tem so prostori za pet različnih zbirk, med katerimi so steklarska, arhivska za 40 tisoč podarjenih grafičnih listov Kurta Müllerja Zdravilišču Rogaška, pa tudi domoznanska, ki jo je prispeval Aleksander Jurkovič, ki je zbral zanimivosti slatinske zgodovine in nekdanje jugoslovanske kraljevske družine Karađordević.

V zbirki so ostanki, zaradi porušitve, trajno izgubljenega sprehajališča Wandelbahn in še številne druge zanimivosti. Kletne prostore so namenili vodi, ki je proslavila Rogaško Slatino, nadstropje pa je v znamenju parkovne zbirke, v kateri predstavljajo številna drevesa iz znamenitega zdraviliškega parka. Kot zanimivost velja opozoriti, da si je moč slatinske znamenitosti ogledati na interaktivnih televizijskih zaslonih.

Za obiskovalce so pripravili še promocijski film, ki ga je za studio Fos zrežiral in posnel Jože Jagrič, scenarij pa prispeval Marjan Čuješ. Odprtje Aninega dvora in načrtovana dejavnost sta letos gotovo med najbolj spodbudnimi turističnimi dosežki na Slovenskem, slatinski občini pa gre vso priznanje, da, kljub tesno odmerjeni občinski blagajni, zmore vlagati v prihodnost.