Ankaranska vpadnica bo spet dvosmerna

Ankarančani menijo, da je ponovna vzpostavitev dvosmernega prometa predvolilni bonbonček.

Objavljeno
10. september 2014 14.46
Boris Šuligoj, Koper
Boris Šuligoj, Koper

Ankaran – Delavci koprskega gradbinca CPK so včeraj za nekaj dni zaprli Železniško cesto (severni del ankaranske vpadnice v Koper), kjer nameravajo predvidoma do konca tedna po navodilih koprske občinske uprave spet vzpostaviti dvosmerni promet po približno 900 metrov dolgem odseku. Ankarančani so koprski občini pred enim mesecem zagrozili z ovadbami, če se to ne bi zgodilo do prvega novembra.

Iz koprske občinske uprave so na ankaransko grožnjo odgovorili, da so že spomladi začeli priprave za ponovno vzpostavitev dvosmernega prometa. Za to so v Ankaranu menda vedeli, saj je MO Koper od DRSC že pridobila potrjeno projektno nalogo, novo makadamsko stezo, ki je nastala vzporedno z Železniško cesto za gradnjo kasete − odlagališča za mulj iz luškega bazena −, pa so že poleti lahko uporabljali kolesarji. Prav ta nova kolesarska pot naj bi omogočila občini Koper, da znova vzpostavi dvosmerni promet.

Nove ceste koprska občina do prvega novembra ne more zgraditi

Kolesarsko stezo bodo zdaj asfaltirali, priključek občinske Železniške ceste na državno Jadransko cesto pa bodo razširili, mu zmanjšali naklon in s tem izboljšali preglednost ob vključevanju iz smeri Sermina na Jadransko cesto. Za ureditev kolesarske steze in križišča bo občina Koper namenila 25.000 evrov, za dvosmerni promet pa jo bodo odprli prihodnji teden.

Ankarančani menijo, da je ponovna vzpostavitev dvosmernega prometa predvolilni bonbonček, s katerim pa koprska občina ne bo v celoti izpolnila njihovih zahtev, da na Železniški cesti zagotovi podoben standard (ustrezna širina, s pločnikom in razsvetljavo), kot ga ima ankaranska vpadnica od prvega krožišča proti Kopru. Nove ceste koprska občina do prvega novembra ne more zgraditi, za mnoge pa je pomembna zmaga že to, da je župan Boris Popovič umaknil svojo dobro leto staro odločitev o enosmernem prometu.

S Popovičem se v Ankaranu strinjajo le v opozorilih državi, da je omenjena lokalna cesta »žrtev« avtocestnih vinjet. Zaradi izogibanja plačevanju namreč predvsem Hrvati in Italijani redno uporabljajo lokalne ceste.