Anketa Dela: Če bi bile volitve jutri, bi zmagala SDS

Približno toliko, kot je izgubila največja koalicijska stranka, je pridobila SD. Premier vse manj priljubljen.

Objavljeno
13. december 2015 20.25
Zoran Potič
Zoran Potič

Ljubljana – Decembrsko meritev priljubljenosti političnih strank je zaznamoval velik padec podpore vladajoči stranki SMC. Ta sicer še vedno ohranja drugo mesto, a ji je podpora z novembrskih 11,5 odstotka padla na 7,6 odstotka. Prva ostaja SDS s 13 odstotki, vendar ni niti pridobila niti izgubila, medtem ko je približno toliko, kot je izgubila SMC, pridobila SD, ki se je decembra zavihtela na tretje mesto. SD je po dolgih sušnih mesecih pridobila velik delež podpore in tako prehitela konkurenčno ZL, saj ji je precej potencialnih podpornikov odreklo podporo. Nekoliko sta pridobila tudi NSi in Desus, ki bi se brez težav uvrstila v državni zbor, če bi bile volitve minulo nedeljo. V parlament bi se uvrstila tudi SNS, medtem ko to še vedno ne bi uspelo SLS. Zavezništva Alenke Bratušek Delov Barometer ne zaznava več. Decembra je tudi veliko več takšnih, ki ne bi volili nobene politične stranke.

Veliko podpore je izgubila tudi vlada. Če je novembra še dobila povprečno oceno 2,62, ta decembra znaša 2,45. Iz ankete je razvidno, da vlado zdaj podpira bistveno manj ljudi, povečalo pa se je število tistih, ki njeno delo ocenjujejo zelo negativno. Ta mesec slabše ocenjujejo tudi delo parlamenta.

Decembrski barometer priljubljenosti politikov zaznamuje izrazito znižanje ocene Miru Cerarju in posledično strm padec na lestvici s 4. na 10. mesto. Ocena se je najbolj zvišala Lojzetu Petrletu. Borut Pahor je še vedno najbolj priljubljen politik, decembra je svoj položaj na vrhu še okrepil. Druga je Violeta Bulc, tretja Tanja Fajon, Milan Brglez je četrti, sledijo Dejan Židan, Violeta Tomič in Goran Klemenčič.

Barometer ta mesec zapuščata Eva Irgl in Franc Bogovič, na lestvico pa se vračata Janez Janša in Branko Grims.