Anketa Dela: Proti arbitražnemu sporazumu s Hrvaško

Večina nasprotuje nameravanemu podpisu arbitražnega sporazuma s Hrvaško in pričakuje poglabljanje gospodarske krize. Večina proti interpelaciji vlade. Naklonjenost investiranju v obnovljive vire energije, ne pa v jedrske ali termoelektrarne.

Objavljeno
25. oktober 2009 22.49
Marko Pečauer
Marko Pečauer

Ljubljana - Slovenska javnost ne podpira podpisa arbitražnega sporazuma s Hrvaško. To je pokazala tokratna redna anketa Dela. Skoraj polovica vprašanih podpisu sporazuma nasprotuje. To vprašanje utegne biti pomembno, če se bo o arbitražnem sporazumu odločalo na referendumu. Za zdaj kaže, da bi bil sporazum na referendumu zavrnjen.

 

Nameravanemu podpisu arbitražnega sporazuma s Hrvaško nasprotuje slaba polovica vprašanih, dobra četrtina ga podpira, četrtina pa jih ni znala odgovoriti. Tistih, ki so proti, je skoraj dvakrat toliko kot teh, ki so za.

 

V tokratni anketi so sodelujoče spraševali še o možni izvedbi interpelacije o vladi Boruta Pahorja in o gradnji šestega bloka šoštanjske termoelektrarne. O interpelaciji jih največ meni, da ni potrebna, pa tudi na vprašanje o novi termoelektrarni je večina odgovorila, da je ne potrebujemo. Po njihovem bi bilo bolje ta denar vložiti v obnovljive vire energije.

 

Tokrat je bil znova izmerjen tudi indeks gospodarskih pričakovanj javnosti. V primerjavi s prejšnjim mesecem je precej upadel, z 38 na 33. To kaže, da se je gospodarski pesimizem slovenske javnosti precej povečal oziroma da javnost zaznava poglabljanje gospodarske krize.

 

Naslednje vprašanje se je nanašalo na morebitno interpelacijo v državnem zboru. Janez Janša namreč napoveduje, da bo opozicija vložila interpelacijo o vladi Boruta Pahorja, če ta podpiše arbitražni sporazum s Hrvaško. Sodelujoče v anketi so vprašali, ali je po njihovem mnenju interpelacija proti vladi potrebna pri tem vprašanju. Polovica, 49,6 odstotka, jih je odgovorilo, da interpelacija ni potrebna. Nasprotno, da je potrebna, je menila tretjina vprašanih, 32,8 odstotka.

 

Tudi pri tem vprašanju so razlike le glede na strankarsko izbiro anketiranih. Potencialni volivci koalicijskih strank menijo, da interpelacija ni potrebna (20 odstotkov za, 73 odstotkov proti), potencialni volivci opozicijskih strank pa so večinoma za interpelacijo (60 odstotkov za, 32 odstotkov proti).

 

Več v ponedeljkovi tiskani izdaji Dela