Anketa Dela: SDS vodi pred SD, 
vlada najslabše doslej

Delova anketa je pokazala, da bi volilci v marcu še vedno za SDS namenili dvakrat toliko glasov kot za SD, a razlika med njima se zmanjšuje. Skoraj tri četrtine vprašanih je dalo vladi negativno oceno.

Objavljeno
13. marec 2011 18.46
Marko Pečauer, notranja politika
Marko Pečauer, notranja politika
Ljubljana – Tudi ta mesec je v anketi Dela na prvem mestu SDS. Čeprav je dobila nekoliko manjši delež glasov kot prejšnjič, je še vedno daleč pred drugouvrščeno SD, ta pa je svojo uvrstitev nekoliko popravila in tako znova prehitela Desus. Ta stranka je bila prejšnji mesec na drugem mestu, zdaj je znova tretja. Na vprašanje, katero od strank bi volili, če bi bile volitve jutri, je največ vprašanih (21,4 odstotka) odgovorilo, da bi to bila SDS. Na drugem mestu po številu glasov je SD, za katero se je izreklo 11,9 odstotka anketiranih. Tretja stranka je Desus z 9,5 odstotka glasov. Sledi SLS, za katero bi glasovalo 5,9 odstotka vprašanih, nato SNS s 4,8 odstotka glasov, na koncu pa so LDS s 3,7 odstotka, Zares s 3,5 odstotka in zunajparlamentarna Nova Slovenija – NSi s 3,2 odstotka glasov. Da bi volili katero drugo stranko, je dejalo 2,5 odstotka vprašanih, 14,2 odstotka pa jih ne ve, kako bi glasovali. Da se sploh ne nameravajo udeležiti volitev, jih pravi 19,4 odstotka.

SDS je torej v primerjavi s prejšnjim mesecem svoj rezultat poslabšala, SD pa ga je izboljšala. Še bolj pa v primerjavi z rezultatom pred dvema mesecema. Januarja je namreč SDS dosegla najvišjo, SD pa najnižjo točko zadnje čase. Zdaj se počasi vračata na prejšnjo raven (SDS z januarskih 26,7 na zdajšnjih 21,4 odstotka, SD z 10,4 na 11,9 odstotka). Desus je najvišjo točko dosegel februarja, ko je s 13 odstotki zasedel drugo mesto, zdaj je znova tretja stranka v državi. SLS je s 5,9 odstotka utrdila četrto mesto. SNS kot ponavadi niha gor in dol, LDS je dosegla najslabši rezultat zadnje čase, Zares pa je že nekaj časa najslabše uvrščena med parlamentarnimi strankami. Zunajparlamentarna (a v evropskem parlamentu zastopana) NSi se je popravila in ji po tokratnem rezultatu sodeč kaže na ponovno uvrstitev v parlament.

Ocena dela vlade 
in parlamenta

Vlada je za svoje delo v zadnjem mesecu dni dobila najslabšo oceno, odkar jo v Delovi anketi merijo. Oceno zelo pozitivno ji je dalo pol odstotka vprašanih, oceno pozitivno 18,1 odstotka, oceno srednje šest odstotkov, negativno 46,2 odstotka in zelo negativno 27,4 odstotka. Na lestvici od 1 do 5 (od zelo negativno do zelo pozitivno) to prinese srednjo oceno 2,17. Drugače povedano: negativno oceno (seštevek odgovorov negativno in zelo negativno) je dalo 73,6 odstotka, torej skoraj tri četrtine vprašanih.

Enako velja za oceno dela parlamenta, ki je tudi najslabša doslej in je skoraj enaka oceni za delo vlade: 2,18. Tudi delo parlamenta je slabe tri četrtine vprašanih ocenilo negativno.