Aprila očitno nadaljevanje del na gradu Kieselstein

Če ne bo pritožb na izbiro izvajalca, se bo predvidoma aprila nadaljevala obnova kompleksa gradu Kieselstein. Zaradi Vegradovih težav delovišče ene najpomembnejših naložb v starem mestnem jedru, vredne skoraj devet milijonov evrov, sameva od avgusta lani.

Objavljeno
09. marec 2011 20.11
Marjana Hanc, Kranj
Marjana Hanc, Kranj
Kranj – Bolj živahno je na Pungertu, kjer delavci obnavljajo stolp in Trubarjev trg, in pred Prešernovim gledališčem, kjer potekajo arheološka izkopavanja. Po prvotni pogodbi bi morali biti grad, Lovski dvorec in prireditveni prostor Lunin vrt narejeni že junija lani, a je nedokončanih še vedno od pet do deset odstotkov gradbeno-obrtniških del. Mestna občina (MO) Kranj je bila, kot smo že poročali, prisiljena razdreti pogodbo z Vegradom, januarja pa je nato objavila javni razpis. Nanj se je prijavilo 12 izvajalcev. Postopek sicer še ni končan, nam je včeraj pojasnila pristojna za stike z javnostjo na MO Kranj Mendi Kokot, vendar je bilo na razpisu za izvajalca že izbrano podjetje NGD, d. o. o., Gradbeni inženiring, iz Ljubljane.

Revizijski rok bo potekel v ponedeljek in če ne bo zahtev za revizijo, bo podpis pogodbe z izbranim izvajalcem v drugi polovici marca. Rok končanja del, vključno z odpravo pomanjkljivosti, ki so jih do zdaj ugotovili v osrednji grajski stavbi in na steklenem prizidku z dvigalom, je najkasneje v štirih mesecih od podpisa pogodbe med naročnikom in izvajalcem. Končna ponudbena cena je 1,49 milijona evrov. Glede bojazni, da bi občina morala vračati evropska sredstva v vrednosti 2,83 milijona evrov, ker obnova ni bila končana v pogodbenem roku, pa so nam pojasnili, da je MO Kranj pravočasno posredovala vlogo za podaljšanje roka službi vlade za lokalno samoupravo in regionalni razvoj.

Projekt Trije stolpi poteka nemoteno

Na občini so nam zagotovili, da medtem nemoteno poteka projekt Trije stolpi, ki smiselno dopolnjuje kulturno-prireditveno četrt v starem mestnem jedru. Stolp Škrlovec v srednjeveškem obzidju ali Intermedijski center Pentagon, stolp in razgledna ploščad na Pungertu ter stolp Turnc na Vovkovem trgu bodo narejeni najpozneje do 10. novembra. Stolpe, ki bodo pomembno dopolnili veduto mesta, bo s 85-odstotnim deležem sofinanciral Evropski sklad za regionalni razvoj. MO Kranj je sicer do zdaj prejela 366.000 evrov od skupaj 1,94 milijona evrov obljubljenih evropskih sredstev, v proračunu letos, ki sicer še ni sprejet, pa je za projekt Trije stolpi predvidenih 1,46 milijona evrov, od teh 65.000 evrov lastnih sredstev.

Obnova ulic v mestnem jedru

V starem Kranju pa od konca oktobra poteka tudi tako imenovana druga faza obnove ulic mestnega jedra po načrtih ljubljanskega podjetja LUZ. Bivši župan Damijan Perne je namreč tik pred iztekom mandata podpisal gradbeno pogodbo s Cestnim podjetjem Kranj v vrednosti 4,85 milijona evrov, po kateri naj bi do konca julija 2012 uredili komunalno infrastrukturo na Pungertu, Cankarjevi, Vodopivčevi in Poštni ulici, Trubarjevem in Glavnem trgu, vrtu gradu Kieselstein in na mostu čez Kokro, še prej pa izvedli zaščitna arheološka raziskovanja, ki naj bi po oceni stala 1,2 milijona evrov. Za obnovo bo 85-odstotni delež ali 4,83 milijona evrov prispeval Evropski sklad za regionalni razvoj, trenutno pa dela potekajo na Trubarjevem trgu, arheologi pa so na delu pred Prešernovim gledališčem.

Obnova stolpa na Pungertu – Kehica, kot se imenuje stolp po novem, je bila do zdaj zaprta za javnost, v njem pa je Gorenjski muzej hranil svoje eksponate. Po obnovi bodo v njem programi kulturne vzgoje, otrokom pa bo na voljo igralnica. Občina je sicer letos v osnutku proračuna v okviru 68,6 milijona evrov odhodkov predvidela za 33,1 milijona sredstev predvidenih v okviru različnih investicijskih projektov: od teh štiri milijone evrov za drugo fazo obnovo ulic mestnega jedra, za projekt Gorki 2,8 milijona evrov, za zaključek del in opremo kompleksa Kieselstein 2,7 milijona evrov, za nakup knjižnice in opreme 2,1 milijona evrov.

Dražbe v torek ne bo

Petnajstega marca je občina načrtovala javno dražbo štirih zemljišč, na kateri naj bi iztržila vsaj pol milijona evrov. Včeraj dopoldne so svetniške skupine Lista Hermine Krt, Zares in Mladi za Kranj opozorile, da za javni razpis za prodajo nepremičnin ni pravne podlage, izvedba dražbe pa bi bila nezakonita (mestni svet namreč še ni sprejel letošnjega proračuna, prav tako tudi ne letnega načrta razpolaganja z nepremičnim premoženjem), zato je župan s sklepom postopek prodaje nepremičnin na podlagi javnega razpisa ustavil, čeprav so prepričani, da je postopek zakonit. Javni razpis je bil, tako trdijo na občini, objavljen na podlagi letnega načrta razpolaganja z nepremičnim premoženjem MO Kranj za leto 2010, ki se v obdobju začasnega financiranja uporablja skupaj s proračunom za 2010. Razlog za umik dražbe pa je, da se mestnemu svetu omogoči o zemljiščih, predvidenih za prodajo, ponovna razprava.