Arbitraža ali dvostranska rešitev?

Predsednik Evropskega parlamenta Hans-Gert Poettering meni, da je arbitraža le ena izmed možnosti za rešitev spora o meji med Slovenijo in Hrvaško.

Objavljeno
13. marec 2007 20.27
Pöttering
Ljubljana – Predsednik Evropskega parlamenta Hans-Gert Poettering je danes potrdil, da se je na nedavnem srečanju s hrvaškim premierom Ivom Sanaderjem pogovarjal o reševanju mejnega spora med Slovenijo in Hrvaško pred katerim izmed mednarodnih sodišč, vendar je ob tem poudaril, da je bilo to omenjeno le kot ena izmed možnosti, saj bi bila po njegovem mnenju dvostranska rešitev boljša, predvsem pa hitrejša, je poročal Radio Slovenija.

"Rekel sem, da je to ena izmed možnosti, a dodal, da mednarodno reševanje ponavadi traja več let, zato bi bilo bolje, če bi rešitev našli obe vladi, oba parlamenta," je poudaril Poettering in dodal, da je vprašanje reševanja spora glede meje pred katerim izmed mednarodnih sodišč sprožil Sanader.

Poettering je še poudaril, da z izjavo ni želel izvajati nikakršnega političnega pritiska. Prav tako ni želel napovedovati razpleta razprave o poročilu o napredku Hrvaške, ki ga bo konec meseca obravnaval zunanjepolitični odbor, prihodnji mesec pa na plenarnem zasedanju tudi Evropski parlament. Eno izmed predlaganih dopolnil namreč za rešitev slovensko-hrvaškega mejnega spora navaja tudi možnost mednarodne arbitraže.

"Ker pa so me medtem poučili, da bi Slovenija v primeru mednarodnega reševanja spora želela rešiti vprašanje celotne meje in ne le meje na morju, sem toliko bolj prepričan, da bi bila najboljša rešitev, če bi soglasje dosegli vladi," je še dodal Poettering.

Poettering je po srečanju s Sanaderjem v Bruslju minuli četrtek dejal, da bi bil dogovor slovenske in hrvaške vlade o arbitraži o meji "najbolj dobrodošel" in da bi bilo dobro, če bi mednarodno sodišče, na primer v Hamburgu ali Haagu, sprejelo "objektivno odločitev". Pri tem je dodal, da je za to seveda potrebno soglasje obeh vlad.