Arbitraža zadnja možna rešitev?

Poročevalec Evropskega parlamenta za Hrvaško, poslanec Hannes Swoboda se strinja, da je arbitraža zadnja možna rešitev in da je potrebno nadaljevati dvostranske pogovore ter upoštevati dogovor Drnovšek-Račan.

Objavljeno
15. marec 2007 19.12
Hannes Swoboda
Strasbourg- Poročevalec Evropskega parlamenta za Hrvaško, poslanec Hannes Swoboda je potrdil, da iz poročila o napredku Hrvaške v približevanju EU ne bo umaknil dopolnila oziroma poziva, naj Slovenija in Hrvaška v prizadevanjih za rešitev vseh spornih vprašanj meje razmislita o mednarodni arbitraži. Swoboda se sicer strinja, da je arbitraža zadnja možna rešitev in da je potrebno nadaljevati dvostranske pogovore ter upoštevati dogovor Drnovšek-Račan.

Swoboda bo upošteval tudi slovenske predloge

Swoboda je v Strasbourgu ob robu plenarnega zasedanja Evropskega parlamenta povedal, da bo v končnem besedilu poročila, ki ga bo pripravil za glasovanje v zunanjepolitičnem odboru parlamenta za 27. marec, upošteval tudi različne slovenske predloge.

Poročevalec je pojasnil, da bo oblikoval kompromis, v katerem bo upošteval elemente različnih predlogov, kot tudi dopolnila, ki so jih poslanci vložili do 1. marca. Kljub torkovemu posredovanju zunanjega ministra Dimitrija Rupla v Strasbourgu, pa ne bo umaknil naknadnega poziva Sloveniji in Hrvaški k arbitraži.

Posredništvo ali arbitraža zadnja možna rešitev

V nedavnem pogovoru se je Swoboda sicer strinjal z Ruplom, da sta posredništvo ali arbitraža zadnja možna rešitev in da je treba nadaljevati dvostranske pogovore ter upoštevati dogovor Račan-Drnovšek.

Rupel je v torek po srečanju s Swobodo pojasnil, da se je za pogovore odločil potem, ko se je v zvezi z omenjenim poročilom v Evropskem parlamentu začelo lobiranje hrvaške strani. "Mislim, da je bila slovenska intervencija po navalu nekaterih drugih intervencij nujno potrebna in da bodo sledile še kakšne druge," je po srečanju dejal Rupel.

Slovenija je predlagala konkretne popravke

Kaj natančno se je pogovarjal s poslancema, Rupel ni želel razkriti. Povedali smo, da je nesprejemljivo, da poročilo izenačuje status Slovenije, članice EU, in Hrvaške, kandidatke za članstvo v EU, je pogovore povzel minister. "Swoboda je v principu naklonjen nekemu bolj uravnoteženemu pristopu k problematiki slovensko-hrvaških odnosov. Predlagali smo konkretne popravke, videli bomo, kaj bo," je po srečanju dejal Rupel.

O poročilu o Hrvaški bo Evropski parlament predvidoma odloča na aprilskem plenarnem zasedanju.