Arbitražni sporazum je že v saboru

Kosorjeva je arbitražni sporazum že poslala v sabor, poslanci pa bodo o njem odločali v ponedeljek. Če SDP ne bo podprla sporazuma, ga bo HDZ skušala sprejeti brez nje, z navadno, ne z dvetretjinsko večino.

Objavljeno
01. november 2009 11.14
Hrvaški sabor
Rok Kajzer
Rok Kajzer
Zagreb - Vlada hrvaške premierke Jadranke Kosor je slovensko-hrvaški arbitražni sporazum, po tem, ko največja opozicijska stranka SDP Zorana Milanoviča zanj ni dala soglasja in zavrnila kakršne koli pogovore z oblastjo, že poslala v sabor. Poslanci bodo o njem odločali na ponedeljkovi seji, še pred odločanjem pa bo potekala bitka o vprašanju, s kakšno večino naj ga potrdijo in s tem dajo zeleno luč Kosorjevi, da ga parafira oziroma podpiše. Ko je namreč HDZ ugotovila, da podpore SDP (še) ne bo dobila, se je nenadoma pojavila nova interpretacija, da je za potrditev dovolj navadna večina, in ne dvetretjinska, o kateri je sprva govorila Kosorjeva. V HDZ zdaj trdijo, da ne gre za ratifikacijo, pač pa le za »dovoljenje« vladi, da lahko sporazum podpiše.

 

SDP je konec tedna vladajočim sicer ponudila podporo, a le pod pogojem, da se premierka v saboru javno opraviči za kaos v državi in v pogajanjih z EU, ki ga je HDZ povzročila v zadnjih letih. V največji opozicijski stranki sodijo, da je arbitražni sporazum slab in da je država znova pred dvema slabima odločitvama: potrjevanjem slabega sporazuma ali pred prav tako slabo možnostjo ustavitve pogajanj z EU. Ravnanje SDP je sicer precej razumljivo, saj jih je Kosorjeva postavila v časovno stisko. Ugotovili so namreč, da se je sporazum več kakor dva meseca valjal po vladnih mizah pod pretvezo, da se o njem še pogaja, v resnici pa je bil že po Trakošćanu pripravljen za podpis, premierka pa ga je zdaj hotela naglo sprejeti le v dveh dneh.

 

Poleg tega se bo SDP poskušala vsaj deloma maščevati za napade, ki jih je leta 2001 doživel pokojni premier Ivica Račan, ki se je z Janezom Drnovškom dogovoril za znameniti mejni sporazum. Takrat so ga v HDZ in v drugih strankah poimenovali veleizdajalec. »HDZ moramo jasno povedati, da so Račana, ki je predlagal skoraj enako, poimenovali izdajalec. Mi vsi smo bili izdajalci, zdaj pa so oni rešitelji,« so sporočali iz SDP. Stranka sicer ne bo nikogar poimenovala z izrazom izdajalec, a so se odločili, da tokrat ne bodo čistili za HDZ, kakor že velikokrat v preteklosti. Če se je HDZ odločila, da za sprejem potrebuje le navadno večino, potem naj ga tudi sama sprejme, so odločni v SDP. Kljub ostrim sporočilom pa analitiki menijo, da bo tudi SDP v končnici popustila.

 

Več v tiskani izdaji NeDela.