Arbitražno sodišče poziva k novim argumentom

Slovenija in Hrvaška morata predložiti dodatne argumente. Bo Hrvaška to storila?

Objavljeno
02. december 2015 21.20
vidic MEJA
Pija Kapitanovič
Pija Kapitanovič

Ljubljana - Arbitražno sodišče je Hrvaško in Slovenijo danes pozvalo k predložitvi dodatnih argumentov v zvezi s prisluškovanjem slovenskemu arbitru in slovenski agentki pri sodišču. Hrvaška mora to storiti do 15. januarja, Slovenija pa do 26. februarja. Naslednje zaslišanje naj bi bilo marca prihodnje leto.

To zdaj še ne pomeni, da bo arbitražno sodišče, ki je postopke začasno prekinilo zaradi prisluškovalne afere, nadaljevalo svoje delo. Ob koncu poletja, ko je sodišče imenovalo nova arbitra, to sta postala Norvežan Rolf Fife in Švicar Nicolas Michel, ki sta nadomestila predstavnika Slovenije in Hrvaške Jerneja Sekolca in Budimirja Vukasa, so iz arbitražnega sodišča sporočili, da bodo preučili stališča obeh strani, vključno z namero Hrvaške, da od sporazuma na podlagi dunajske konvencije odstopa. Takrat so tudi zapisali, da bodo stranki pozvali k predložitvi dodatnih dejanskih in pravnih argumentov, če bo to potrebno.

Zdaj, ko so danes iz sodišča to zahtevo Hrvaški in Sloveniji tudi poslali, se bo pokazalo, ali je Hrvaška namera, da odstopi od vseh postopkov v zvezi z arbitražnim sporazumom, resnična.

Če Hrvaška argumentov ne bo predložila, ker sporazum zanjo ne velja več, kot vseskozi poudarja, bo sodišče odločitev o njeni zahtevi lahko sprejelo na podlagi do zdaj že znanih informacij. Šele takrat pa bo tudi jasno, ali bo sodišče sploh odločilo o mejnem vprašanju med Slovenijo in Hrvaško ali prenehalo svoje delo. 

Po mnenju dr. Silva Devetaka iz mariborske pravne fakultete arbitražno sodišče sicer pravnoformalno postopka ne more prekiniti, ker je le izvajalec mednarodnega sporazuma, ki pa še velja.