Arčonu plaz kritik zaradi prenove Nove Gorice

Tokrat županu očitki o nenamenski porabi denarja davkoplačevalcev, pisce anonimke pa žuli tudi usoda lokala Tokio.

Objavljeno
27. januar 2014 18.03
Posodobljeno
28. januar 2014 08.00
Katja Željan, Nova Gorica
Katja Željan, Nova Gorica

Nova Gorica – Čeprav prenova Bevkovega trga v Novi Gorici teče s polno paro, očitkom na račun 3,6 milijonov vredne naložbe ni videti konca. Pisci najnovejšega anonimnega pisma, ki je zdaj zaokrožilo v javnosti, tako med drugim navajajo, da namerava lastnik lokala Tokio odpovedati dolgoletno najemno pogodbo Klubu goriških študentov (KGŠ) in lokal na Bevkovem trgu oddajati županovemu prijatelju Goranu Nemcu. A župan Arčon pravi, da Nemec sploh ni njegov prijatelj.

»Vedno več pomislekov se poraja ob tej 3,6-milijonski naložbi, saj v teh kriznih časih ne prispeva prav veliko k boljšemu življenju prebivalcev mesta in občine,« med drugim ugotavlja pisec anonimnega pisma, zadnjega v verigi sporočil, ki so minule mesece usmerjene proti novogoriški občini in županu Mateju Arčonu. Župana pisec med drugim sprašuje, koliko bodo k obnovi Bevkovega trga prispevali ostali lastniki zemljišč (SORS d.o.o., AFIT d.o.o., SGP Gorica v likvidaciji…), ali se bo letni vrt lokala Tokio povečal in za koliko ter ali bo občina vsem ostalim najemnikom Bevkovega trga zmanjšala površine letnih vrtov ob njihovih lokalih.

Zanima pa ga tudi, ali župan ve, da bo lastnik lokala Tokio odpovedal najemno pogodbo KGŠ in ali je seznanjeni s tem, da je pretendent za najem lokala njegov prijatelj Goran Nemec. »Ne bi radi špekulirali o tem, koliko je v resnici vredna obnova in koliko bo kdo pokasiral. Ampak da se župan spravi na študente in uničuje tudi druge lokale in ogroža 25 delovnih mest, zato da bo s prijatelji dobil lokal, je pa višek,« se zaključuje anonimka.

»Za obnovo Bevkovega trga ostali lastniki zemljišč ne bodo prispevali nič, ker smo pridobili vsa soglasja in vse služnosti. Pod veliko večino zemljišč se nahaja vsa komunalna infrastruktura, njena prenova pa bo strošek občine. Tudi milijon evrov, kolikor denarja smo za naložbo pridobili od EU, bodo namenjena prenovi tistega dela trga, kjer smo lastniki mi ali pa bomo to še postali,« odgovarja župan Matej Arčon. Dodaja, da letni vrtovi ob lokalih na trgu zaenkrat ostajajo v istih velikostih ter da vprašanje o bodočih najemnikih lokala Tokio ni vprašanje zanj, temveč za lastnika, mariborsko družbo SORS.

Od direktorja družbe Marka Arsenoviča včeraj na naša vprašanja o usodi lokala nismo dobili odgovorov. Da bi od njega dobili uradno sporočilo, kjer jim najemno pogodbo za lokal odpoveduje, zanikajo tudi v vodstvu KGŠ. »Gre za govorice, ki jih slišimo tudi mi. A plačilne nediscipline ne poznamo, v zadnjem letu smo celo podvojili obisk,« pravi predsednik KGŠ Johannes Vuga Gregorič. Ali utegne postati bodoči najemnik lokala Tokio Društvo za popestritev dogajanja v mestu Nova Gorica, katerega član je tudi Goran Nemec, včeraj tako nismo mogli preveriti. Sicer pa Arčon zatrjuje, da Nemec sploh ni njegov prijatelj, temveč zgolj znanec.