Arheologi solidarni z odpuščeno kolegico Marijo Ogrin

Slovensko arheološko društvo opozarja na mobing nad kustodinjo Gorenjskega muzeja.

Objavljeno
14. december 2015 18.30
Gorenjski muzej
Marjana Hanc
Marjana Hanc

Kranj – Trije predavatelji od 20 so danes v znamenje solidarnosti z odpuščeno kolegico Marijo Ogrin bojkotirali strokovni posvet v Gorenjskem muzeju ob Valičevem arheološkem dnevu. S SAZU opozarjajo, da so razmere ušle nadzoru in niso več notranja stvar Gorenjskega muzeja.

Mariji Ogrin je vodstvo Gorenjskega muzeja 8. decembra zaradi krivdnih vzrokov odpovedalo pogodbo o zaposlitvi. S Slovenskega arheološkega društva (SAD) so župana Boštjana Trilarja in mestni svet že prejšnji teden pozvali, naj resno razmislita o neustreznosti sedanjega vodstva muzeja. Predstojnik Inštituta za arheologijo Znanstveno-raziskovalnega centra SAZU dr. Anton Velušček pa je občino opozoril, da je strokovno delo Marije Ogrin nepogrešljivo in da so razmere ušle nadzoru in niso več notranja stvar Gorenjskega muzeja in njegovega strokovnega sveta.

Konec prejšnjega tedna je v javnosti zakrožilo še pismo izvršilnega odbora SAD, naj slovenski arheologi resno premislijo o sodelovanju na Valičevem arheološkem dnevu, poimenovanem po nekdanjem sodelavcu Andreju Valiču. Kajti vodstvo je menda dobro leto izvajalo mobing na kustodinjo, do skrajnosti izvajalo nadzor tudi z najetim detektivom, ji onemogočalo strokovno delo in očitalo nedokazane napake.

Direktorica Gorenjskega muzeja Marjana Žibert je danes komentirala, da je kadrovska zadeva v resnici notranja stvar muzeja, zaradi česar se ji je, kot je dejala, dr. Velušček že opravičil. Direktorica je obžalovala, ker na posvetu ni bilo nikogar od vabljenih članov družine Valič. Glede Ogrinove, ki naj bi na posvetu predavala o železni dobi na Gorenjskem in visokogorski arheologiji (manjkala je, ker je uradno na bolniški), pa je ponovila, da je dobila odpoved, ker je zagrešila nekaj poslovnih goljufij, malomarno opravljala svoje delo in je ni bilo na delovnem mestu.