Arhitekti bi Rakuschev mlin podprli, občina pa hiti z rušenjem

Župan Šrot se izgovarja na gradbeno inšpekcijo, za predlog uglednih arhitektov o načinu zavarovanja pa je zmanjkalo časa.

Objavljeno
04. december 2014 21.39
Brane Piano, Celje
Brane Piano, Celje
Celje – V imenu podpornikov za ohranitev Rakuschevega mlina sta včeraj Aleš Žmavc in Katja Saje na odgovorne naslovila strokovno pobudo in idejni projekt, kako stavbo mlina obvarovati pred rušenjem. Prepozno. Po naročilu Mestne občine Celje je včeraj dopoldne celjski Remont objekt že začel rušiti.

Spomnimo, da je kot kulturna dediščina zaščiteni mlin delno zgorel 6. oktobra. Odtlej vanj zaradi nevarnosti ni več nihče vstopil in tudi policija še ni preiskala vzrokov požara. Je pa mestna občina takoj naročila izvedensko mnenje, izvedenec pa je z zunanjim ogledom ugotovil, da je mlin treba porušiti. Zgolj z ogledom je to 15. oktobra ugotovil tudi gradbeni inšpektor Bojan Mraz in odločbo, da mora občina mlin porušiti, podkrepil z mnenjem, ki mu ga je dostavila občina, zatem pa še z mnenjem Gradbenega inštituta ZRMK, ki je svetoval rušenje, naročil pa ga je Lidl, ki ima v neposredni bližini mlina zdaj zaradi nevarnosti zaprto trgovino.

Tudi ministrstvo za kulturo je nato občini izdalo soglasje za odstranitev spomenika kulturne dediščine, strokovnim mnenjem izvedencev lastnega Zavoda za varstvo kulturne dediščine in drugim gradbenim mnenjem pa niso prisluhnili.

Varovalna konstrukcija veliko cenejša od »kazni«

Ker je odločba gradbene inšpekcije izvršljiva brez gradbenega dovoljenja, na Mestni občini Celje niso čakali. Včeraj so začeli z rušenjem, Celje pa bo to stalo nekaj več kot 117.000 evrov. A ministrstvo je v soglasju za rušenje občini naložilo tudi plačilo 1,7 milijona evrov izravnave za izgubo kulturne dediščine. Celjski župan Bojan Šrot je ob tem dejal, da gre za dodatno kazen, da so užaljeni in pričakovati je, da se bo na plačilo pritožil. Do včeraj se ni, očitno želi občina mlin prej porušiti.

Vse to bi lahko preprečila strokovna pobuda in predlog, ki sta ju včeraj Katja Saje in Aleš Žmavc poslala celjskemu županu in mestnemu svetu, podpisali pa so ju najuglednejši domači strokovnjaki in arhitekti, med njimi profesorji Fakultete za arhitekturo v Ljubljani, na čelu z dekanom Petrom Gabrijelčičem, profesor mariborske Fakultete za gradbeništvo, predsednik Zbornice za arhitekturo in prostor Slovenije ter predsednica Društva arhitektov Ljubljane. »Glede na razplet dogodkov od požara do danes smo mnenja, da je Mestna občina Celje kot lastnica objekta sprejela odločitev za rušitev brez objektivne presoje vseh možnosti za ohranitev mlina,« so zapisali.

Pobudniki so priložili tudi finančno ovrednoten idejni projekt za zavarovanje stavbe pred rušenjem z jekleno palično konstrukcijo. Izdelali so ga v ljubljanskem biroju Elea IC, kjer so izdelavo takšne varovalne konstrukcije ocenili na 490.000 evrov, kar je mnogo manj od izravnave, ki jo mora plačati Celje.

Ministrstvo se izgovarja na gradbenega inšpektorja

Na ministrstvu za kulturo so včeraj povedali, da skupaj z Zavodom za varstvo kulturne dediščine izvajajo nadzor rušenja ter da bo po dogovoru z zavodom Mestna občina Celje v začetku leta 2015 dostavila tudi arhitekturne posnetke stavbe pred rušenjem. Izravnavo 1,7 milijona evrov mora občina plačati do 1. julija 2015.

»Ker je odločba gradbenega inšpektorja izvršljiva, ministrstvo nima pravne podlage za drugačno ukrepanje,« je dejal tiskovni predstavnik ministrstva Velko Glaner.