Aristotel obupal in bo gradil ob postaji

Zdravstveni center Aristotel v Krškem je zaradi dolgotrajnih postopkov izbral drugo lokacijo − ob železniški postaji.

Objavljeno
12. junij 2014 22.38
Janoš Zore, Posavje
Janoš Zore, Posavje
Krško − Stavba nekdanjega doma upokojencev v Krškem, od leta 1997 prazna in zatočišče narkomanov, te dni izginja. Nova namembnost zemljišča sredi mesta ni znana, saj je vodstvo zdravstvenega centra Aristotel po petih letih čakanja na rušitev obupalo in bo gradilo ob železniški postaji.

»Odločitev je padla, zagotovo ne bomo gradili na lokaciji nekdanjega doma upokojencev. Predpriprava na gradnjo traja že pet let, ne moremo več čakati. Omejuje nas pri razvoju,« je za Delo dejala direktorica Aristotla Darja Čakar.

Po nekaj let starih načrtih bi na mestu, kjer so do leta 1997 prebivali upokojenci, morali zrasti dve stavbi s stanovanjskimi in poslovnimi prostori. Zdravstveni center Aristotel je za ta namen financiral tudi leta 2011 sprejet prostorski načrt, od občine pa zahteval porušitev obstoječih objektov in odstop od zahteve po gradnji podzemne garaže.

Občina je naročilo za rušitev objavila februarja. A do objave razpisa je Čakarjeva že začela iskati nadomestno rešitev in je bila ob koncu zime tik pred sklenitvijo pogodbe za nakup nekaj sto metrov oddaljene Jesenškove hiše ob železniški postaji – nekdanjega skladišča pivovarne.

Zavrnili gradnjo s trgovcem

Občinska uprava ji je, kot pravi sama, v zadnjem trenutku predstavila idejo, da bi na lokaciji bloka, ki ga te dni rušijo, gradila objekt skupaj s Sparom. Toda za skupni projekt se nista ogrela ne trgovec, ki kljub nasprotovanju dela domačinov namerava postaviti trgovino na drugi strani glavne ulice skozi mesto, ne zdravstveni center.

»Ne zmoremo zgraditi garaže s tremi etažami. Tudi na novi lokaciji se je pojavil identičen problem – v prostorskem načrtu so spet vrisane garaže,« pravi Čakarjeva, ki pa ji je v treh mesecih uspelo občino prepričati, da vkopana parkirišča za neobstoječe vsakodnevne uporabnike storitev slovenskih železnic niso potrebna. »Julija bo javna razgrnitev novega prostorskega načrta in konec oktobra bomo lahko oddali vlogo za gradbeno dovoljenje.«

Krški župan Miran Stanko pravi, da je za večletno čakanje na rušitev bloka soodgovorno tudi vodstvo Aristotla: »Na odgovor na naše pobude smo čakali tudi več mesecev. Zgodba je vzajemna, občutek imam, da se niti njim ni pretirano mudilo. Ob morebitni razširitvi dejavnosti bi bilo nujno treba zgraditi garažo.«

Kdaj bo lokacija sredi mesta znova zaživela, ni znano. Pred tedni, ko se je že začela rušitev bazena ob Vipapu – za skupno odstranitev dveh krških sramot bo občina odštela 138.000 evrov –, se je z željo po odkupu bloka v zadnjem trenutku pojavil zasebni investitor brez konkretnih projektov. Na občini so se odločili, da rušitve ne prekinejo. V prihodnjih mesecih pa bodo preučili možnost gradnje stanovanjskega objekta s poslovnimi lokali v sklopu občinskega nepremičninskega podjetja Rudar Senovo.

Na starem bazenu gasilci

Podobno brez konkretne nove vsebine za zdaj ostaja tudi bazenske školjke očiščena lokacija ob Vipapu. Začasno jo bodo za vaje uporabljali krški poklicni gasilci, dokončne odločitve o lokaciji novega bazena (na istem mestu, ob stadionu ali ob eni izmed osnovnih šol) ter denarja za gradnjo tega pa za zdaj ni.