Astronavtka Williamsova obiskala hišo svojih prednikov

Astronavtka Sunita Williams je prvič obiskala rojstno hišo svojih prednikov, domačini Leš pri Tržiču pa so ji pripravili prisrčen sprejem.

Objavljeno
26. september 2009 21.24
L.Š./STA
L.Š./STA
Tržič - Krajevna skupnost Leše in občina Tržič sta danes v Lešah organizirala prireditev Od Leš do zvezd in nazaj. Osrednji del celodnevnega dogajanja je bil sprejem astronavtke Sunite Williams, katere predniki po materini strani so slovenskega rodu, njena prababica Marija Bohinc pa je bila rojena prav v Lešah pri Tržiču.

Williamsova, ki se v teh dneh udeležuje dnevov slovenske znanosti, je danes prvič obiskala rojstno hišo svojih prednikov, kjer so ji domačini pripravili prisrčen sprejem. Rojstno hišo je Sunita obiskala skupaj z mamo Bonnie.

Williamsovo je Nasa pred desetletjem izbrala za astronavtsko kandidatko. V letih 2006-2007 je šest mesecev preživela na vesoljski postaji Discovery. Skupaj ima več kot 29 ur vesoljskih sprehodov, v vesolju pa je preživela 195 dni, s čimer je dolgo časa držala rekord glede dolžine trajanja vesoljskih sprehodov in preživetih dni na vesoljski postaji med ženskami.