Atrij vrtca v Brežicah zalilo, odprtje ni ogroženo

Pred odprtjem novega vrtca morajo poskrbeti za odvajanje meteorne vode in zatesniti strop.

Objavljeno
20. avgust 2014 22.38
Janoš Zore, Posavje
Janoš Zore, Posavje

Brežice – Malčki bodo v nov brežiški vrtec vstopili 1. septembra, kot je bilo načrtovano. A pred tem bo treba odpraviti napake, zaradi katerih je ob zadnjem obilnem deževju voda zalila parkirišče in pritekla v stavbo.

Prejšnji teden, ko je na kvadratni meter v Brežicah padlo okoli 90 litrov padavin, sta bila pod vodo atrij vrtca in parkirišče. »Ponikovalnice za meteorno vodo ob večjih neurjih vode ne odvedejo, saj se nivo podtalnice močno dvigne. Težavo smo zaznali že spomladi,« pravi vodja oddelka za družbene dejavnosti na brežiški občini Anica Hribar. Projektanti so zato zrisali preliv, ki bo omogočil pretok viška meteorne vode iz parkirišča v kanalizacijo.

Dodatnih stroškov ne bo

»Poseg bo izveden še ta mesec ob sklopu ureditev Šolske ulice (zdaj je ta razkopana, op. a.),« navaja Hribarjeva: »Projekt ni sestavni del gradnje vrtca, temveč je bil v postavki za urejanje ulic načrtovan v občinskem proračunu za leto 2014. Cesta je bila v slabem stanju, nova kanalizacijska cev pa bo imela večjo kapaciteto kot sedanja.«

Medtem ko omenjena preusmeritev meteorne vode iz parkirišča v kanalizacijo vzgojno-izobraževalne investicije v višini 5,7 milijona evrov (občina 3,5, EU 2,2 milijona evrov) ne bo bistveno povišala, reševanje zalite zelenice stroškov za zdaj ne bo dvignilo niti za cent. Otroci bodo po večjih nalivih pač morali počakati, da bo voda počasi odtekla v zemljo.

Podobno občina ne bo imela finančnih posledic niti z odstranjevanjem pomanjkljivosti na strehi vzhodnega dela vrtca, skozi katero je prejšnji teden v eno izmed igralnic nakapljalo dva litra vode. Napako bosta morala odpraviti gradbinca Begrad in KOP Brežice. Najverjetneje pušča tesnilo strešnega okna.

Dobra energija vrtca

»Selitev opreme v nov vrtec smo začeli 11. avgusta. Za zdaj vse poteka po načrtih,« kljub težavam z vodo pravi ravnateljica Silvija Jelen: »Objekt je obdan z dobro energijo. Vse igralnice so s stekleno steno obrnjene proti atriju, veliko je naravne svetlobe.«

Odprtje stavbe bo 29. avgusta, s septembrom bodo zapolnili vseh 20 igralnic novega vrtca. Izvajanje programa v treh dodatnih oddelkih bo kljub novogradnji, ki je nadomestila objekt s 13 igralnicami, še vedno potekalo na dislocirani enoti v pritličju bloka na Maistrovi ulici. Po novem letu bodo verjetno oblikovali tudi 24. oddelek.