AVDIO: Türk: Pozitiven korak, korak v pravo smer

Tako Evropska unija kot ZDA sta slovensko-hrvaški dogovor ocenili pozitivno. Hrvaški predsednik obžaluje le, da sta državi z rešitvijo problema odlašali tako dolgo. Objavljamo avdioizjavo predsednika Türka.

Objavljeno
11. september 2009 19.22
Mo. B./STA /Ba.P./Ma.B.
Mo. B./STA /Ba.P./Ma.B.
Ljubljana - Premiera Slovenije in Hrvaške sta danes po enournem pogovoru na vladi sporočila, da sta se državi dogovorili o nadaljevanju hrvaških pristopnih pogajanj z EU in o rešitvi spora o meji s posredovanjem Evropske unije. Rezultati slovensko-hrvaškega srečanja so sprožili različne odzive.

Türk poudaril medsebojno zaupanje in spoštovanje


Predsednik republike Danilo Türk je, potem ko ga je premier Borut Pahor popoldne seznanil z dogovorom, ki sta ga dosegla s hrvaško premierko Jadranko Kosor, ocenil, da je bil danes storjen "pozitiven korak, korak v pravo smer", ki omogoča nadaljevanje hrvaškega približevanja EU in rešitev vprašanja meje med Slovenijo in Hrvaško v prihodnosti.

Kot je sicer v izjavi za javnost še ocenil predsednik republike, je prišlo v preteklem mesecu "do določenega izboljšanja v ozračju, do večjega spoštovanja in do poglobitve zaupanja" med Slovenijo in Hrvaško. Kot je dodal, je treba storiti še več za povečanje tega zaupanja in spoštovanje, saj je to "pomemben pogoj uspešnosti nadaljevanja tega procesa in uspešnosti rešitve preostalih bilateralnih vprašanj".

ZDA: Dogovor je jasen primer "win-win" situacije


ZDA pozdravljajo današnji dogovor med slovensko in hrvaško vlado, je sporočil tiskovni predstavnik ameriškega State Departmenta Robert Wood. Na State Departmentu so še posebej čestitali slovenskemu premieru Borutu Pahorju in hrvaški premierki Jadranki Kosor za njuno "močno osebno vodenje in strateško vizijo pri doseganju dogovora".

Izrazili so tudi prepričanje, da dogovor pomeni jasno pot naprej, ki spoštuje interese obeh strani, in rešitev označili za jasen primer "win-win" situacije. Kot je zapisal Wood, cenijo pomembno vlogo, ki sta jo v tem procesu odigrali Evropska komisija in švedsko predsedstvo EU.

Kosorjeva: Hrvaška je obrnila novo stran

Hrvaški predsednik Stipe Mesić je danes v Murskem Središću v odzivu na današnji dogovor med Slovenijo in Hrvaško dejal, da je dobro, da sta se državi začeli sporazumevati.

"Škoda je, da se je tako dolgo čakalo z reševanjem problema. Za dve mali državi je pomembno, da dobro sodelujeta, to je pa tudi pomembno sporočilo za druge, da je mogoče z dogovorom rešiti veliko. Dobro je da smo se začeli sporazumevati, saj to pomeni, da bo dosežen dogovor," je novinarjem dejal Mesić v Murskem Središću.

Hrvaška premierka Jadranka Kosor pa je v Stuttgartu, kamor je odpotovala iz Ljubljane, dejala, da je Hrvaška "obrnila novo stran, tako v prizadevanjih, da postane članica EU, kot pri reševanju blokade, ki je sedaj za nami". Dodala je, da se bo pogajalski proces intenzivno nadaljeval in izrazila upanje, da se bo končal do konca leta ali začetka prihodnjega leta, ter da bo Hrvaška "zelo hitro" postala polnopravna članica EU.

Pavliha: Tresla se je gora, rodila se je skromna miš

Pravni strokovnjak Marko Pavliha je današnje srečanje med Kosorjevo in Pahorjem ocenil z enačbo, 2 sproščeni srečanji + 2 tiskovni konferenci + 1 pismo = 5 (nezadostno na univerzi).

Kacin: Kosorjeva je pokazala veliko "politične modrosti in poguma"

Tretja največja politična skupina v Evropskem parlamentu, evropski liberalci in demokrati (ALDE), je v odzivu na novico o preboju v pogovorih Slovenije in Hrvaške poudarila, da je to "pomemben korak k normalizaciji odnosov med dvema sosedama na Zahodnem Balkanu".

Člana ALDE sta tudi dva slovenska evropska poslanca, Jelko Kacin (LDS) in Ivo Vajgl (Zares), ki sta danes izrazila zadovoljstvo z dogovorom o deblokadi hrvaških pristopnih pogajanj.

Kacin je poudaril, da je hrvaška premierka Jadranka Kosor pokazala veliko , ko je prišla v Ljubljano z jasnim ciljem in izjavo, ki pomeni "velik korak naprej v odnosu med državama".

Za Vajgla pa je to "dobra novica za odnose med državama in za EU". "Pomembno je, da Slovenija in Hrvaška pa tudi druge države na Zahodnem Balkanu rešijo svoje spore glede meje, preden se pridružijo EU," je sklenil Vajgl.

Olli Rehn: Hrvaška bo s pogajanji o članstvu v EU nadaljevala oktobra

Evropski komisar za širitev Olli Rehn je srečanje v Ljubljani komentiral za finsko televizijo: "To je zelo pomemben korak k rešitvi vprašanja meje med državama in deblokadi pristopnih pogajanj Hrvaške z EU," meni komisar in dodaja, da bo Hrvaška s pogajanja z EU lahko nadaljevala sredi oktobra. Na konferenci 16. oktobra naj bi bila tako po mnenju komisarja za širitev odprta mnoga poglavja v pristopnih pogajanjih o članstvu Hrvaške v EU. O tem, kdaj bi Hrvaška lahko postala članica EU, je Rehn odgovoril, da je o tem še prezgodaj govoriti.

Zares: Pozitiven korak naprej

V poslanski skupini Zares ocenjujejo, da gre pri današnjem dogovoru med Slovenijo in Hrvaške glede deblokade hrvaških pogajanj z EU ter nadaljevanja pogovorov o meji za pozitiven korak naprej v urejanju odnosov. Napredek je zlasti viden v stališču Hrvaške, izraženem v pismu, ki ga bo hrvaška premierka Jadranka Kosor poslala švedskemu predsedstvu. V stranki verjamejo, da je možno v nadaljevanju odprta vprašanja med državama dokončno urediti, sodelovanje EU pa bo, kot je bilo doslej, izjemno pomembno.

Jelinčič: To je izdaja!

Pahorjeva vlada je izdala Republiko Slovenijo in vse slovenske državljane, je o deblokadi hrvaških pogajanj EU in nadaljevanju pogovorov o meji zapisal vodja poslanske skupine SNS Zmago Jelinčič. "Celotna slovenska vlada je pokazala popolno nepoznavanje slovenske zgodovine in jo lahko uvrstimo na iste strani zgodovinskih knjig, kjer so že drugi izdajalci slovenskega naroda, tudi tisti, ki so se poklonili Mussoliniju v Rimu leta 1941 in ki so služili okupatorju vse do konca druge svetovne vojne," je zapisal prvak SNS.

Žerjav: Slovenija z dogovorom Pahor - Kosor ni iztržila popolnoma ničesar

Slovenija z današnjim dogovorom predsednikov vlad Slovenije in Hrvaške ni iztržila popolnoma ničesar. Potreben in nujen pogoj za deblokado pristopnih pogajanj Hrvaške je umik fizičnih prejudicev oziroma umik Hrvaške z zasedenega dela slovenskega ozemlja in vzpostavitev stanja 25. 6. 1991, opozarja predsednik SLS Radovan Žerjav. SLS bo zaradi očitnih prizadevanj Vlade RS, da se v čim krajšem času omogoči vključitev Hrvaške v EU, ne da bi se prej Hrvaška umaknila z zasedenih delov slovenskega ozemlja in morja, začela z organizacijskimi in vsebinskimi pripravami za zbiranje podpisov za izvedbo naknadnega zakonodajnega referenduma.

Zavod 25. junij: Dogovor je kapitulacija Slovenije

Sporočilo medijem Kar po faksu je premierka Kosorjeva obvestila švedskega zunanjega ministra o tem, da Hrvaška umika vse dokumente, ki prejudicirajo mejo, brez kakršne koli zaveze za spremembo hrvaške zakonodaje in za vzpostavitev stanja na terenu, kakršno je bilo ob osamosvojitvi. Zato je današnji dogovor po mnenju Zavoda 25. junij slovenska kapitulacija, čeprav gre za navidez »všečno« rešitev, ki naj bi zadovoljila obe strani. V Zavodu 25. junij zavračajo tako politiko kot neodgovorno in za Slovenijo škodljivo. Taka politika ne vodi k koncu pogajanj ampak vedno znova vrača na začetek, so sporočili.

Za SDS dogovor med Pahorjem in Kosorjevo vrnitev k že znanim vprašanjem


Pri srečanju med premieroma Slovenije in Hrvaške ni šlo za zgodovinski premik, ampak za vrnitev k nekaterim že znanim vprašanjem, meni nekdanji slovenski zunanji minister Dimitrij Rupel. Obžaluje, da sta se premiera osredotočila le na umik blokade hrvaških pristopnih pogajanj z EU in ne tudi na vprašanje o meji med državama ter na to, da bi morala arbitraža vključevati načelo pravičnosti. Nekdanji minister je zaključil, da po dogovoru med nekdanjima premieroma obeh držav, Janezom Janšo in Ivom Sanaderjem avgusta 2007, in po sestankih slovenske in hrvaške mešane komisije mednarodnopravnih strokovnjakov za vprašanje meje "žal ni bilo posebnega napredka".

V Desus upajo, da je dogovor koristen

V poslanski skupini Desus vsebine današnjega dogovora med predsednikoma vlad Slovenije in Hrvaške o deblokadi hrvaških pogajanj z EU in nadaljevanju pogovorov o meji še ne poznajo, je pa vodja poslanske skupine Franc Žnidaršič za STA izrazil upanje, da je dogovor koristen za Slovenijo in v skladu s pričakovanji.