Avditoriju se ne mudi pri oddaji Cafe Teatra

Lokal bo zaprt še najmanj do pomladi, Avditorij pa ob 40.000 evrov.

Objavljeno
18. december 2015 13.14
Boris Šuligoj
Boris Šuligoj
Piran, Portorož – Čeprav je eden najbolj znanih piranskih lokalov, Cafe Teater pri Gledališču Tartini, zaprt že skoraj tri mesece, bo portoroški Avditorij šele danes objavil razpis za novega najemnika. A oddaja lokala ni edina, ki gre v Piranu počasi. Občinska komisija ima že več kot mesec na mizi imena 11 kandidatov za direktorja Avditorija; izbirali ga bodo šele januarja.

Cafe Teater so zaprli 20. septembra, ko je najemniku Bojanu Salomonu izvršitelj zaradi dolgov zarubil opremo. Nekaj dni pozneje in dva meseca pred iztekom mu je Avditorij odpovedal še najemno pogodbo, ker je imel za 7500 evrov neplačanih najemnin (znašala je 3640 evrov na mesec). Ker Avditoriju ne cvetijo ravno rože – direktor Marko Česnik je spomladi protestno odstopil, ker je občina zmanjšala financiranje za 45.000 evrov in s tem po njegovem ogrozila kulturni program – in ker so pogodbo s Salomonom prekinili prav zaradi neplačevanja najemnin, bi moralo biti v njegovem interesu, da čim prej objavi razpis.

Tako pa tri mesece po zaprtju lokala nihče z gotovostjo ne ve, kdaj ga bodo spet oddali in odprli. Eden od interesentov za najem nam je povedal, da bo lokal težko odpreti pred velikonočnimi prazniki, v. d. direktorja Avditorija Robert Mahnič pa pravi celo, da »bodo zadovoljni, če bo lokal odprt do poletja«. V osmih mesecih bo Avditorij zaradi Salomonovega dolga in izpada najemnin ob približno 40.000 evrov.

Za najem pričakujejo hudo bitko

Direktorica piranske občinske uprave Janja Pavšič pravi, da bo razpis danes objavljen na spletnih straneh občine in Avditorija, interesenti bodo imeli mesec časa za prijavo, lokal pa bo predvidoma oddan konec februarja. Toda ker je izvršitelj v postopku rubeža prodal skoraj vso opremo in je notranjost lokala kakor izropana, bo urejanje lahko trajalo še nekaj mesecev. Pavšičeva pravi, da so razpis dolgo pripravljali, ker lokala nočejo več oddati tako nezanesljivemu podnajemniku.

Po njenih besedah se za lokal zanima nekaj gostincev, zaradi česar bo bitka zanj precejšnja. Med interesenti naj bi bili tudi nekateri pomembnejši gostinci iz piranske občine. Vejsil Hot je to odločno zanikal, Aleksander Jančar iz celjskega podjetja Eurotas pa je dejal, da pred razpisom ne more komentirati takšnih govoric. Eurotas je že lastnik bližnjega hotela Piran, po nekaterih informacijah pa Jančarja zanima tudi najem gledališča Tartini, a je piranski župan Peter Bossman zavrnil možnost, da bi ga oddali zasebniku.