Avgusta bodo glavno besedo dobili arheologi

Dosedanje najdbe v starem mestnem jedru Novega mesta presenetile varuhe kulturne dediščine.

Objavljeno
22. maj 2017 20.47
Tomaž Golob
Bojan Rajšek
Bojan Rajšek
Novo mesto – Opogumljeni s pomembnimi arheološkimi odkritji iz halštatskega obdobja pri spomladanskih predhodnih arheoloških raziskavah na Glavnem trgu, Pugljevi ulici in v spodnjem delu Rozmanove ulice, bo novomeška občina financirala še nadaljne raziskave v tem delu starega mestnega jedra. Lokalno skupnost bo zanje namenila dobrih 700.000 evrov.

»Odgovore o tem, katere najdbe, ki zajemajo ostanke naselbin iz rimskega obdobja, delno najdbe iz prazgodovinskega obdobja ter pozno-srednjeveške in novoveške najdbe, so še vse skrite v novomeških tleh, bodo arheologi dobili v nadaljnjih obsežnih raziskavah. Naša kulturna dediščina je vrednota, na kateri sloni tudi zgodba našega mesta, zato se veselimo morebitnih novih ugotovitev, ki jo bodo še dodatno obogatile,« je za Delo povedal novomeški župan Gregor Macedoni.

Halštatske najdbe presenetile

Arheologi nameravajo že v avgustu del starega mestnega jedra spremeniti v pravo arheološko gradbišče. Na podlagi spomladanskih predhodnih arheoloških raziskav je mogoče zanesljivo trditi, da je območje Glavnega trga bilo naseljeno že v halštatski dobi oziroma v starejši železni dobi. Naleteli so na številne delce keramike iz tega obdobja, poleg tega pa so odkrili tlakovano cesto s kolesnicami iz srednjeveškega obdobja in med drugim tudi novčiče iz leta 1676, krajcar (1816) in pet centov iz leta 1822 z oznako kraljevine Lombardije. »Nobenemu se niti sanjalo ni, da so sledi halštatskega obdobja tudi na Glavnem trgu, saj smo to obdobje zmeraj omejevali na območje Marofa in proti Kapitlju. Gre za novost pri poznavanju zgodovine našega mesta,« je za Delo povedal Tomaž Golob iz novomeškega zavoda za varstvo kulturne dediščine. Njegov kolega Uroš Bavec pa je prepričan, da bodo v prihodnjih mesecih arheologi na delu Glavnega trga, Pugljeve in Rozmanove ulice naleteli na ostanke naselbin in verjetno ne na grobišča, ki jih na Kapiteljski njivi že vrsto let odkrivajo arheologi iz Dolenjskega muzeja.

Prednost kolesarjem in pešcem

»Izkopavanja bodo zelo zahtevna in obsežna in bodo trajala več mesecev,« je napovedal Bavec. Do stanovanj, trgovskih in gostinskih lokalov bo mogoče dostopati peš, pravi sogovornik, saj bodo izkopavanja potekala najmanj tri metre od objektov. Po natančnem geodetskem snemanju bo treba nekatere spomenike ob arheološki trasi previdno odstraniti in varno deponirati v Dolenjski muzej.

Po besedah Mete Retar z novomeške občine, arheološka izkopavanja z začetkom v avgustu, ne bodo ovirala načrtovane prenovo zunanjega dela Glavnega trga, pri čemer bodo odstranili stopnice, cesto pa nameravajo toliko dvigniti, da bo bližje vhodom v objekte. Trg bo še vedno tlakovan z granitnimi kockami, na prenovljenih površinah pa bodo prednost dobili pešci in kolesarji, tranzitni promet skozi središče mesta pa bo občina omejila. Zgornji del trga bo za promet zaprt, s čimer se bo spremenil tudi prometni režim. Vrednost celotne naložbe je 5,8 milijona evrov brez arheoloških izkopavanj, pri čemer občina računa na 4,6 milijona evrov iz evropskega mehanizma celostnih teritorialnih naložb. Obnova bo predvidoma trajala deset mesecev in se bo začela septembra letos.