Balonarska nesreča: prijava zoper pilota se je izgubila

Inšpektor odgovarja, zakaj kljub prijavi ni ukrepal proti pilotu balona, ki je bil udeležen v lanski balonarski nesreči.

Objavljeno
29. september 2013 14.55
S. R., Delo.si
S. R., Delo.si
Inšpektor agencije za civilno letalstvo proti pilotu balona, udeleženem v lanski nesreči na ljubljanskem barju, ni ukrepal, ker je smatral, da očitanih kršitev zaradi pričetka usposabljanja v letalski šoli ne bo več ponavljal, piše spletni portal podcrto.si.

Kot smo pisali tudi v Delu, so inšpektorji že leto in pol pred nesrečo dobili prijavo, da balonar Miro Kolenc leti in prevaža potnike brez pilotskega izpita in z zdravstveno okvaro vida, zaradi katere sploh ne bi smel leteti.

Inšpektorji bi mu lahko takrat zapečatili balone in mu s tem fizično preprečili letenje. Naša preiskava je očitane kršitve potrdila, saj je Miro Kolenc je po izjavah njegovega inštruktorja, Rada Petroviča, usposabljanje opravil šele junija ali julija 2011. Video oddaja Poletna potepanja iz leta 2007 je namreč takrat v objektiv ujela Mira Kolenca, ki je pilotiral balon s potniki brez prisotnega inštruktorja.

Na vprašanje, zakaj kljub prijavi ni ukrepal proti Kolencu, je inšpektor Stanislav Krivec za podcrto.si povedal, da so ga po njegovem poizvedovanju sodelavci na ministrstvu za promet obvestili o že začetem usposabljanju Mira Kolenca za pilota balona v letalski šoli. Zato je Krivec menil, da Kolenc kršitev ne bo več ponavljal.

Spomnimo, agencija za civilno letalstvo je le tri mesece pred nesrečo Kolencu odvzela pilotsko dovoljenje, saj so se pojavili sumi, da je na zdravniški pregled vida poslal nekoga drugega. A Kolenc prepovedi ni upošteval.

Stanislav Krivec je po njegovih trditvah dobil le ustno prijavo zoper Kolenca v januarju 2011. Pisne prijave, podane februarja 2012, v kateri so bile med drugim natančno opisane domnevne kršitve Mira Kolenca (letenje brez licence, okvara vida, vstop v kontroliran zračni prostor brez najave konroli letenja), podane registrske številke njegovih balonov, in ime podjetja, prek katerega opravlja komercialne panoramske lete, pa ni dobil. Besedilo prijave smo objavili tudi na naši spletni strani.

Na ministrstvu za infrastrukturo in prostor, ki je prevzelo naloge ministrstva za promet, so potrdili, da so pisno prijavo dobili 16. februarja. Podatkov, kakšni ukrepi so bili na podlagi prijave odrejeni, nimajo, saj je bila vsa dokumentacija maja 2011 prenesena na agencijo za civilno letalstvo.

A na agenciji pa so za spletni portal podcrto.si zatrdili, da te prijave v svoji bazi nimajo, in da torej ni bila nikoli prenesena k njim.