Banka Slovenije brez guvernerja

Slovenija je z današnjim dnem brez guvernerja Banke Slovenije, saj se je mandat dosedanjemu guvernerju Mitji Gaspariju iztekel 31. marca. Nadomešča ga viceguverner Banke Slovenije Andrej Rant.

Objavljeno
01. april 2007 12.53
Janez Drnovšek
Ljubljana - Slovenija je z današnjim dnem brez guvernerja Banke Slovenije, saj se je mandat dosedanjemu guvernerju Mitji Gaspariju iztekel 31. marca. Predsednik države Janez Drnovšek je po tem, ko je parlament zavrnil dva njegova predloga za kandidata za novega guvernerja, napovedal, da bo ime tretjega predvidoma posredoval v roku, ki bo omogočal obravnavo predloga na redni aprilski seji.

Gaspari je slaba dva tedna pred iztekom mandata za svojega namestnika imenoval dotedanjega viceguvernerja Banke Slovenije Andreja Ranta. Slednji prav tako kot Gaspari v parlamentu ni dobil podpore za mesto guvernerja centralne banke.

Predsednik DZ France Cukjati na takšno rešitev ni imel pripomb. Kot je ocenil, DZ o Gasparijevi odločitvi ter o vprašanju veljavnosti pooblastil guvernerja ne bo posebej razpravljal. "Iz narave namestniške funkcije izhaja, da jo lahko njegov nosilec opravlja tudi v primeru guvernerjeve zadržanosti ali drugačne nezmožnosti opravljanja funkcije," je povzel in menil, da jo bo Rant to funkcijo tako lahko opravljal.